Wykonanie

To przepyszny, kremowy sernik o ciekawym smaku. Na bazie pasty ze zmiksowanych
pistacji. Bałam się czy nie jest zbyt nowatorski jak na wielkanocny stół, zupełnie niepotrzebnie. Smakował przedstawicielom
trzech pokoleń, także dziadkowi. Może dlatego, że uwodzi nietypowym smakiem i jest bardzo wykwintny.Nasze porcje były nieduże, ale też nie da się go dużo zjeść. Jest "treściwy".Bardzo polecam. Zwłaszcza odważnym, niebojącym się eksperymentów osobom. Przepis na sernik pochodzi z bloga mojewypieki.comP.S. Sernik niestety jest
drogi. Same
pistacje kosztowały ponad 55 zł. W Warszawie można je dostać na targowisku pod Halą Mirowską. Są także w specjalistycznych sklepach internetowych.Składniki na spód sernika:150 g
ciastek kakaowych z nadzieniem
czekoladowym (użyłam zwykłych jasnych markiz z nadzieniem
czekoladowym)30 g bardzo miękkiego
masłaCiastka (razem z nadzieniem) i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:300 g niesolonych
orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek)400 g
mleka słodzonego skondensowanego2 łyżeczki
wody różanej lub ekstraktu z
wanilii2 duże
jajka250 g
serka mascarpone250 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnieWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (to bardzo ważne).
Pistacje umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania
mąki pistacjowej. Miksować chwilę dłużej, aż
mąka zacznie się zbijać w lekko wilgotne grudki, ale nie dopuścić do otrzymania
masła pistacjowego (nie może zacząć oddzielać się tłuszcz). Moje
pistacje wyglądały tak:

Do
pistacji dodać słodzone
mleko skondensowane, zmiksować. Powinna powstać gęsta słodka pistacjowa masa.Masę przełożyć do miksera. Dodać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać
serek mascarpone,
twaróg,
wodę różaną/ekstrakt z
wanilii i miksować tylko do otrzymania gładkiej masy serowej.Masę
serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut, bez termoobiegu. Przestudzić w stygnącym piekarniku.Wyjąć, schłodzić przez noc w lodówce (koniecznie).

Polewa z
białej czekolady:100 ml
śmietanki kremówki 30%100 g
białej czekolady, drobno posiekanejWykonanie:
Śmietankę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Odstawić do zgęstnienia sosu - powinien
mieć konsystencję dobrą do smarowania.Schłodzony sernik posmarować białą polewa. Boki oprószyć dodatkowymi posiekanymi
pistacjami (opcjonalnie). By
pistacje trzymały się
boków sernika lekko podgrzać (odłożone wcześniej) 2 łyżki polewy i posmarować nią boki.Schłodzić i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Bądź na bieżąco, zacznij
śledzić blog ninawkuchni.pl na facebooku