ßßß Cookit - przepis na Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

nazwa

Wykonanie

To przepyszny, kremowy sernik o ciekawym smaku. Na bazie pasty ze zmiksowanych pistacji. Bałam się czy nie jest zbyt nowatorski jak na wielkanocny stół, zupełnie niepotrzebnie. Smakował przedstawicielom trzech pokoleń, także dziadkowi. Może dlatego, że uwodzi nietypowym smakiem i jest bardzo wykwintny.
Nasze porcje były nieduże, ale też nie da się go dużo zjeść. Jest "treściwy".
Bardzo polecam. Zwłaszcza odważnym, niebojącym się eksperymentów osobom. Przepis na sernik pochodzi z bloga mojewypieki.com
P.S. Sernik niestety jest drogi. Same pistacje kosztowały ponad 55 zł. W Warszawie można je dostać na targowisku pod Halą Mirowską. Są także w specjalistycznych sklepach internetowych.
Składniki na spód sernika:
150 g ciastek kakaowych z nadzieniem czekoladowym (użyłam zwykłych jasnych markiz z nadzieniem czekoladowym)
30 g bardzo miękkiego masła
Ciastka (razem z nadzieniem) i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
300 g niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek)
400 g mleka słodzonego skondensowanego
2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
250 g serka mascarpone
250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (to bardzo ważne).
Pistacje umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania mąki pistacjowej. Miksować chwilę dłużej, aż mąka zacznie się zbijać w lekko wilgotne grudki, ale nie dopuścić do otrzymania masła pistacjowego (nie może zacząć oddzielać się tłuszcz). Moje pistacje wyglądały tak:
Do pistacji dodać słodzone mleko skondensowane, zmiksować. Powinna powstać gęsta słodka pistacjowa masa.
Masę przełożyć do miksera. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i miksować tylko do otrzymania gładkiej masy serowej.
Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut, bez termoobiegu. Przestudzić w stygnącym piekarniku.
Wyjąć, schłodzić przez noc w lodówce (koniecznie).
Polewa z białej czekolady:
100 ml śmietanki kremówki 30%
100 g białej czekolady, drobno posiekanej
Wykonanie:
Śmietankę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do zgęstnienia sosu - powinien mieć konsystencję dobrą do smarowania.
Schłodzony sernik posmarować białą polewa. Boki oprószyć dodatkowymi posiekanymi pistacjami (opcjonalnie). By pistacje trzymały się boków sernika lekko podgrzać (odłożone wcześniej) 2 łyżki polewy i posmarować nią boki.
Schłodzić i przechowywać w lodówce do 5 dni.
Bądź na bieżąco, zacznij śledzić blog ninawkuchni.pl na facebooku
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/04/sernik-pistacjowy.html