Wykonanie
Uznałam, że po tęczowym torcie należy zrobić krok dalej i tak powstał.. tęczowy sernik! Upieczony jak i poprzedni sernik na blogu z dodatkiem słodkiego mleczka skondensowanego. Sernik po upieczeniu jest prosty jak stół, nie pęka, ma również idealną konsystencję pozwalającą na ładne rozchodzenie się tęczowych warstw. Śmietankowa chmurka dodaje mu lekkości :-). Osoby, które nie tolerują
barwników spożywczych w żywności, mogą wykonać go w klasycznej, biało - waniliowej wersji. Jest to jeden z delikatniejszych i smaczniejszych serników, jakie ostatnio jedliśmy. Najlepszy na wesołe imprezy. Polecam :-).Składniki na spód:120 g
ciastek digestive (lub innych
ciastek pełnoziarnistych)50 g
masła, roztopionego
Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z
masłem (można w malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.Formę o średnicy 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone3
jajka1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
mąki ziemniaczanejbarwniki spożywcze: czerwony, różowy/pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz
barwników spożywczych), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W
masie nie mogą pozostać grudki.Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na końcu łyżeczki, barwy wydają się intensywniejsze po upieczeniu!), wymieszać.Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy
serowe na sam środek formy (jak w 'zebrze'). Nie mieszać.Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) z parą** przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Śmietankowa chmurka:250 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudruŚmietanę kremówkę ubić na sztywno (uważając, by jej nie przebić). Pod sam koniec ubijania dodać
cukier puder i przez chwilę ubijać.Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę
śmietankową. Ozdobić kolorową posypką
cukrową.* użyłam dokładnie takich
barwników spożywczych, w postaci żelu/pasty, w kubeczkach** sernik pieczemy w kąpieli
wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą
wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli
wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrzSmacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .