ßßß
Sernik inny niż wszystkie. Smaczny, nawet bardzo:) Kolory, hmm wygląda trochę plastykowo, ale nie jadamy kolorów codziennie. Poprawia humor, szczególnie w taki szary dzień jak dziś. „(…) więc chodź pomaluj mi świat na żółto i na niebiesko; niech na niebie stanie tęcza, malowana twoją kredką(…)” Przepis znalazłam na Moje Wypieki.Składniki na spód:120 g ciastek pełnoziarnistych50 g masłaWykonanie:Ciastka bardzo mocno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Ja to robiłam w malakserze. Wymieszać do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.Formę o średnicy 20 cm ( ja robiłam w formie o średnicy 23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja miksowałam w malakserze)250 g serka mascarpone3 jajka400 g mleka skondensowanego słodzonegoziarenka z jednej laski wanilii1 łyżka mąki ziemniaczanejbarwniki spożywcze w żelu: czerwony, różowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy.Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki oprócz barwników zmiksować lub utrzeć ręcznie do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie powinno być grudek.Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na czubek łyżeczki, barwy po upieczeniu są intensywniejsze!), wymieszać.Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy (jak w zebrze). Nie mieszać.Piec w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.*sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą;przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz.Śmietankowa chmurka:250 ml śmietany kremówki 36%1 łyżka cukru pudruWykonanie:Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, uważając, by jej nie przebić. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać.Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową.SMACZNEGO !!!