Wykonanie

Słynny przekładaniec; przy okazji szukania na niego przepisu, znalazłam też inne wersje Opery, które z chęcią wypróbuję :). Bardzo intensywny w smaku - bardzo
czekoladowy i bardzo
kawowy. Jeśli nie jesteście fanami
gorzkiej czekolady, od razu sobie darujcie ;). Podstawą przekładańca jest delikatny
biszkopt migdałowy, który po prostu rozpływa się w ustach. Deser prosty w wykonaniu, elegancki. Dla wymagających ;). Wykonany z przepisu Bakerlady . Polecam!Składniki na
biszkopt migdałowy:75 g
cukru2,5 łyżki
mąki75 g zmielonych
migdałów3
jajka (osobno
białka i
żółtka)3
białka, dodatkowo15 g stopionego i schłodzonego
masłaPiekarnik rozgrzać do 220ºC. Blachę o wymiarach 40 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka z
cukrem ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać
żółtka, dalej ubijając. Dodać
migdały, stopione
masło i
mąkę. Delikatnie wymieszać. Na końcu ubić dodatkowe
białka i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Wylać na blachę i delikatnie, równo rozsmarować. Piec 6 - 7 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze.Składniki na masę
czekoladową:200 g
gorzkiej czekolady, drobno posiekanej120 ml
mleka110 ml
śmietany kremówki50 g miękkiego
masłaDo miseczki wsypać
czekoladę. Podgrzać
mleko i kremówkę prawie do wrzenia. Zalać
czekoladę, dodać
masło i wymieszać na gładką masę. Odstawić do stężenia.Składniki na
syrop kawowy:1,5 łyżki
cukru pudru (lub zwykłego)1,5 łyżki
kawy rozpuszczalnejCukier rozmieszać w rondelku z 90 ml
wody. Zagotować i wsypać
kawę, wymieszać do rozpuszczenia.Składniki na krem
maślany:70 g
cukru1
białko1 łyżka
kawy rozpuszczalnej100 g miękkiego
masłaCukier w garnku zalać 3 łyżeczkami
wody. Zagotować, nie mieszając. Taki
syrop powinien być na tyle gęsty aby kropelka dała się ugnieść w palcach w miękką kulkę (około 130ºC), nie dopuścić do karmelizacji (to jest w zasadzie najtrudniejszy etap z całego przygotowywania - ja prawie
cukier skarmelizowałam, ale i tak piana się udała ;).
Białko ubić na miękką pianę. Wciąż ubijając dodawać gorący
syrop POWOLI, ubijać tak długo, aż piana będzie zimna.Rozpuścić
kawę w łyżeczce wrzącej
wody, ostudzić i dodać miękkie
masło. Połączyć ostrożnie masę
maślano -
kawową z pianą.Wykonanie
Biszkopt przekroić na 3 wąskie części. Jedną część nasączyć lekko
syropem i posmarować połową kremu
maślano -
kawowego. Nakryć drugim kawałkiem, nasączyć
syropem i posmarować połową masy czekoladowej. Położyć trzecią część, nasączyć ją resztką
syropu i posmarować resztką kremu
maślano -
kawowego. I do lodówki, aby stwardniało.Stopić resztę masy czekoladowej (jeśli zastygła) w garnku nad parą. Posmarować wierzch ciasta.Smacznego :)* ciasta nie jest dużo, wystarcza dla 2 - 3 osób