Wykonanie

Prosty i skromny
czekoladowy torcik. Powstał pod wpływem chwili, na weekendowy poobiedni deser, kiedy mieliśmy sporą ochotę na dużą dawkę
czekolady ;-). Wykorzystałam do niego resztę
śmietany kremówki i frużelinę, którą prawie zawsze mam w lodówce (na takie niespodziewane okazje). Tort miał być mięsisty i mokry, zamiast
mąki wykorzystałam w przepisie zmielone
migdały (i przez przypadek tort stał się bezglutenowy ;-). Polecam, gdy najdzie Was ochota na małe co nieco - torcik nie jest duży, ale sycący i pyszny!Składniki:6
jajek,
białka oddzielone od
żółtek180 g drobnego
cukru do wypieków180 g
gorzkiej czekolady50 g zmielonych
migdałówPonadto:frużelina wiśniowa np. domowa z tego przepisu250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej (tutaj instrukcja). Lekko przestudzić.W misie miksera umieścić
żółtka i
cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania
białek) do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Nie przestając ubijania wlewać powoli
czekoladę, zmiksować do połączenia.W osobnym naczyniu ubić na sztywno
białka. Dodać 2 łyżki ubitych
białek do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać, do rozluźnienia masy czekoladowej. Resztę
białek dodać w dwóch turach do masy czekoladowej, na zmianę z
migdałami, delikatnie wymieszać.Dwie formy o średnicy 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Rozdzielić pomiędzy nie masę
czekoladową, wyrównać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160ºC i piec przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wierzch powinien być wypieczony i lekko kruchy. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia; ciasto lekko się zapadnie (tak ma być).
Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodając
cukier puder.
Polewa czekoladowa:70 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%70 g
gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać
gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu, można na chwilę włożyć do lodówki.Wykonanie:Na paterę położyć pierwszy
czekoladowy blat. Na niego wyłożyć frużelinę
wiśniową, następnie
bitą śmietanę. Przykryć drugim
czekoladowym blatem, odwracając go stroną zapadniętą ku paterze, by wierzch
tortu był równy.Przed podaniem polać
polewą czekoladową i udekorować
wiśniami z
syropu.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

