Wykonanie

Sernik, na który przepis Nigella Lawson zamieściła w swojej najnowszej książce 'Kitchen'. I nie byłoby w tym nic
dziwnego, gdyby nie fakt, że jest to pierwszy sernik, który poleca robić z
twarogu (
curd cheese) a nie z
serka kremowego (typu philadelphia). To taki doskonale Wam znany prawie polski sernik, a przynajmniej o korzeniach wschodnioeuropejskich ;-). Ciężki, delikatnie
cytrynowy (można dodać ulubionych
bakalii), na kruchym spodzie. Zamiast
masła do przepisu wykorzystano ciężką kremówkę (double cream - 48% tłuszczu), więc upewnijcie się by i Wasza kremówka była jak najbardziej tłusta. Co to dużo pisać - to po prostu jeden z tych serników, które lubię :-).Składniki na kruchy spód:225 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g drobnego
cukru25 g
masła, schłodzonego1
jajko45 ml
mlekaWszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę (można dodać łyżkę
mleka więcej, gdyby masa była zbyt sucha i nie chciała się lepić).Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać kruche ciasto i równomiernie rozłożyć, wcisnąć w blachę, wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstępnie podpiec w temperaturze 170ºC przez 10 - 15 minut. Przestudzić.Składniki na masę
serową:725 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków4
jajka, oddzielnie
białka i
żółtka50 g
skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)3 łyżki
soku z cytryny (45 ml)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii250 ml
śmietany kremówki 36% lub 48%, schłodzonejWszystkie składniki, oprócz
śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
twaróg, dodać
cukier i krótko zmiksować. Dodać
żółtka i zmiksować (tylko do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej). Dodać
skrobię, następnie
sok z cytryny, ekstrakt i krótko zmiksować.
Śmietanę kremówkę delikatnie ubić (powinna być lekko puszysta i dalej lejąca).
Białka ubić na sztywno.Ubitą kremówkę i
białka dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.Tak przygotowaną masę
serową wyłożyć delikatnie na przestudzony spód. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem.Smacznego :-).


Inspiracja: "Recipes from the Heart of the
Home", autor: Nigella Lawson