ßßß
Sernik, na który przepis Nigella Lawson zamieściła w swojej najnowszej książce 'Kitchen'. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że jest to pierwszy sernik, który poleca robić z twarogu (curd cheese) a nie z serka kremowego (typu philadelphia). To taki doskonale Wam znany prawie polski sernik, a przynajmniej o korzeniach wschodnioeuropejskich ;-). Ciężki, delikatnie cytrynowy (można dodać ulubionych bakalii), na kruchym spodzie. Zamiast masła do przepisu wykorzystano ciężką kremówkę (double cream - 48% tłuszczu), więc upewnijcie się by i Wasza kremówka była jak najbardziej tłusta. Co to dużo pisać - to po prostu jeden z tych serników, które lubię :-).Składniki na kruchy spód:225 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia50 g drobnego cukru25 g masła, schłodzonego1 jajko45 ml mlekaWszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę (można dodać łyżkę mleka więcej, gdyby masa była zbyt sucha i nie chciała się lepić).Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać kruche ciasto i równomiernie rozłożyć, wcisnąć w blachę, wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstępnie podpiec w temperaturze 170ºC przez 10 - 15 minut. Przestudzić.Składniki na masę serową:725 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków4 jajka, oddzielnie białka i żółtka50 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)3 łyżki soku z cytryny (45 ml)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii250 ml śmietany kremówki 36% lub 48%, schłodzonejWszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić twaróg, dodać cukier i krótko zmiksować. Dodać żółtka i zmiksować (tylko do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej). Dodać skrobię, następnie sok z cytryny, ekstrakt i krótko zmiksować.Śmietanę kremówkę delikatnie ubić (powinna być lekko puszysta i dalej lejąca). Białka ubić na sztywno.Ubitą kremówkę i białka dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.Tak przygotowaną masę serową wyłożyć delikatnie na przestudzony spód. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem.Smacznego :-).
Inspiracja: "Recipes from the Heart of the Home", autor: Nigella Lawson