Wykonanie
Ja w przeciwieństwie do Nigelli nie zrobiłam wiele serników w swoim życiu. A tak
serio to mój pierwszy. Zawsze uważałam takie ciasta za należące do tych " skomplikowanych ". Ale odkąd zaczęłam odwiedzać Wasze blogi i sama eksperymentować okazało się, że nie taki skomplikowany placek jak go malują ;)A dlaczego właśnie ten ? Nie mogło być tu innej decyzji jak wybrać, któryś z przepisów Nigelli. Są niezawodne.Chylę tu czoła Pani Lawson bo jeszcze tak pysznego sernika nie
jadłam. Zwarty, puszysty, delikatny, nie za słodki - taki akurat, rozpływa się w ustach ( słowa mojego N. ). Smak
sera delikatnie komponuje się z smakiem
cytryny i aromatem
wanilii mmmm.......coś przepysznego. Gorąco polecam !!!!!!! :) Przepis z najnowszej książki " Kuchnia. Przepisy z
serca domu "

Składniki na spód :Wszystkie powinny
mieć temp. pokojową225 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g miałkiego
cukru ( użyłam zwykłego kryształu )25 g niesolonego
masła o temp. pokojowej1
jajko45 ml
mleka pełnotłustegoPierwszy sposób przy użyciu malaksera.
Mąkę ( przesiałam ) wraz z
proszkiem do pieczenia wsypujemy do malaksera , dodajemy
cukier,
masło i
jajko. Miksując dodajemy
mleko. Ucieramy aż mieszanina zacznie się zlepiać w grudki.Drugi sposób na zrobienie
spodu, który ja wybrałam to : W misce wcieramy
masło w
mąkę po czym dodajemy resztę składników i drewnianą łyżką mieszamy ( ja wszystko wyrabiałam rękoma ). Wsypujemy ciasto do foremki aluminiowej ( najlepiej posiadać 2 i włożyć jedną w drugą żeby była lepsza stabilność ) o wymiarach 30x20x5 lub na blachę wyłożoną folią aluminiową. Rękoma lub łyżką ciasto przyciskamy do dna rozkładając ją na całej blasze, tworząc możliwe równą warstwę. Nagrzewamy piekarnik do 170°C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy aby spód nieco przestygł przed wlaniem masy serowej.Składniki na masę
serową :tak jak wyżej wszystkie składniki powinny
mieć temp. pokojową725 g
twarogu150 g miałkiego
cukru ( dałam zwykły kryształ )4
jajka,
białka oddzielone od
żółtek50 g
skrobi kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanej3 łyżki
soku cytrynowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 łyżeczki
soli250 ml
śmietany kremówki lekko ubitej
Ser i
cukier wkładamy do miski, za pomocą miksera ucieramy. Nie przestając miksować dodajemy
żółtka, następnie
sok z cytryny, ekstrakt
waniliowy,
mąkę i
sól. Gdy wszystkie składniki masy dobrze się połączą delikatnie dokładamy lekko ubitą
śmietanę kremówkę, mieszamy całość.W osobnej misce ubijamy
białka na sztywno. Gotową pianę dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Gdy wszystkie składniki masy będą już dobrze ze sobą połączone, wlewamy ją na podpieczony spód ( jeśli używacie foremek aluminiowych masa będzie aż po same brzegi ). Ostrożnie wstawiamy do piekarnika ( uprzednio nagrzanego do 170 °C ) i pieczemy godzinę. Sernik powinien być upieczony z wierzchu a w środku nieco luźny, miejscami może być przyrumieniony ( mój cały był rumiany ).Po upieczeniu odstawiamy na metalową kratkę. Podczas stygnięcia może popękać ale jak pisze Nigella jest to oznaka autentyczności. Ostygnięty przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki w celu schłodzenia bo dopiero wtedy można łatwo pokroić go na porcje.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Przepisy Nigelli Lawson