Wykonanie
Wspaniały sernik na ostatnie chwile lata. Jeśli uda Ci się zdobyć
jagody – koniecznie użyj ich zamiast
borówek. Choć
jagodowy sezon teoretycznie jeszcze się nie skończył, na wrocławskich straganach, w sklepach małych i dużych, pozostało po nich jedynie wspomnienie. Na szczęście przez cały rok możemy cieszyć się
borówkami – nie umywają się do leśnych
jagód, ale trudno nie docenić ich niezawodności. Po upieczeniu sernika, postępuj zgodnie ze wskazówkami – uchyl drzwiczki piekarnika i czekaj niecierpliwie, aż całkiem ostygnie. Nie łudź się jednak – prawdopodobnie i tak opadnie. Mimo to jest naprawdę pyszny, lekki i kremowy. Najlepszy na leniwe wieczory.
Składniki500g zmielonego
twarogu sernikowego100g
masła100g
cukru5
jajekłyżeczka ekstraktu
waniliowegoŁyżka
mąki ziemniaczanejŁyżka
mąki pszennejSzczypta
soli100g
borówek amerykańskich lub
jagódWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojowąPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, wyłóż foremkę papierem do pieczenia.Zmiksuj
masło z
cukrem na gładki krem.Oddziel
żółtka od
białek.Do
masła stopniowo dodawaj po jednym
żółtku i porcji
twarogu.Kiedy składniki się połączą, dodaj
mąkę ziemniaczaną i pszenną, ekstrakt
waniliowy i wymieszaj.Do
białek dodaj szczyptę
soli i ubij na sztywną pianę.Delikatnie wymieszaj masę
serową z ubitymi
białkami.Przełóż ciasto do foremki, na wierzchu wysyp 4-6 łyżek
borówek i delikatnie przyciśnij.Piecz 40 minut, po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do wystygnięcia.Podawaj sernik udekorowany pozostałymi świeżymi
borówkami.Przepis pochodzi z wrześniowego nr magazynuWysokie obcasy extra
Sernik domowySernik nowojorskiSernik polski