ßßß

Składniki500g zmielonego twarogu sernikowego100g masła100g cukru5 jajekłyżeczka ekstraktu waniliowegoŁyżka mąki ziemniaczanejŁyżka mąki pszennejSzczypta soli100g borówek amerykańskich lub jagódWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowąPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, wyłóż foremkę papierem do pieczenia.Zmiksuj masło z cukrem na gładki krem.Oddziel żółtka od białek.Do masła stopniowo dodawaj po jednym żółtku i porcji twarogu.Kiedy składniki się połączą, dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.Delikatnie wymieszaj masę serową z ubitymi białkami.Przełóż ciasto do foremki, na wierzchu wysyp 4-6 łyżek borówek i delikatnie przyciśnij.Piecz 40 minut, po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do wystygnięcia.Podawaj sernik udekorowany pozostałymi świeżymi borówkami.Przepis pochodzi z wrześniowego nr magazynuWysokie obcasy extra

Sernik domowySernik nowojorskiSernik polski