ßßß Cookit - przepis na Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

nazwa

Wykonanie

Wspaniały sernik na ostatnie chwile lata. Jeśli uda Ci się zdobyć jagody – koniecznie użyj ich zamiast borówek. Choć jagodowy sezon teoretycznie jeszcze się nie skończył, na wrocławskich straganach, w sklepach małych i dużych, pozostało po nich jedynie wspomnienie. Na szczęście przez cały rok możemy cieszyć się borówkami – nie umywają się do leśnych jagód, ale trudno nie docenić ich niezawodności. Po upieczeniu sernika, postępuj zgodnie ze wskazówkami – uchyl drzwiczki piekarnika i czekaj niecierpliwie, aż całkiem ostygnie. Nie łudź się jednak – prawdopodobnie i tak opadnie. Mimo to jest naprawdę pyszny, lekki i kremowy. Najlepszy na leniwe wieczory.
Składniki
500g zmielonego twarogu sernikowego
100g masła
100g cukru
5 jajek
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Łyżka mąki ziemniaczanej
Łyżka mąki pszennej
Szczypta soli
100g borówek amerykańskich lub jagód
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni, wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
Zmiksuj masło z cukrem na gładki krem.
Oddziel żółtka od białek.
Do masła stopniowo dodawaj po jednym żółtku i porcji twarogu.
Kiedy składniki się połączą, dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszaj masę serową z ubitymi białkami.
Przełóż ciasto do foremki, na wierzchu wysyp 4-6 łyżek borówek i delikatnie przyciśnij.
Piecz 40 minut, po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do wystygnięcia.
Podawaj sernik udekorowany pozostałymi świeżymi borówkami.
Przepis pochodzi z wrześniowego nr magazynu
Wysokie obcasy extra
Sernik domowy
Sernik nowojorski
Sernik polski
Źródło:http://mammadeli.com/2014/09/09/sernik-z-borowkami