ßßß
Chips'y bananowe dodają im dodatkowej chrupkości ... Bardzo wilgotne, miękkie i aromatyczne. Błędne wrażenie zakalcowatości - przez banany ;-). Smaczne, trochę 'inny' smak niż tradycyjny (co można było nawet wyczuć przy pieczeniu). Dla amatorów bananowych chlebków. Przepis pochodzi ze "101 cakes & bakes".Składniki na około 10 sztuk:85 g chipsów bananowych otoczonych w miodzie140 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejskórka i sok z jednej cytryny2 łyżki jasnego cukru muscovado5 łyżek mleka1 jajko, roztrzepane50 ml oleju słonecznikowego3 banany4 łyżki cukru pudru (do polukrowania)Przygotować składniki suche: 50 g chipsów bananowych połamać na drobniejsze kawałki. Do nich przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, startą skórkę z cytryny i jasny cukier muscovado. W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre: mleko, jajko i olej. Banany rozgnieść z 1 łyżką soku z cytryny. Składniki suche połaczyć z mokrymi, dodać rozgniecione banany, wymieszać, ale nie za dokładnie, do połączenia się składników.Masę wyłożyć do foremki na muffiny, piec około 20 minut w temperaturze 190ºC (patyczek włożony w muffinkę nie będzie suchy, przez banany, ale też nie będzie na nim śladu surowego ciasta).Cukier puder przesiać do miseczki, wymieszać z sokiem pozostałym z cytryny, polać po muffinach, udekorować pozostałymi chipsami bananowymi.Smacznego :)