Wykonanie

Chips'y
bananowe dodają im dodatkowej chrupkości ... Bardzo wilgotne, miękkie i aromatyczne. Błędne wrażenie zakalcowatości - przez
banany ;-). Smaczne, trochę 'inny' smak niż tradycyjny (co można było nawet wyczuć przy pieczeniu). Dla amatorów
bananowych chlebków. Przepis pochodzi ze "101 cakes & bakes".Składniki na około 10 sztuk:85 g
chipsów bananowych otoczonych w miodzie140 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejskórka i sok z jednej
cytryny2 łyżki jasnego
cukru muscovado5 łyżek
mleka1
jajko, roztrzepane50 ml
oleju słonecznikowego3
banany4 łyżki
cukru pudru (do polukrowania)Przygotować składniki suche: 50 g
chipsów bananowych połamać na drobniejsze kawałki. Do nich przesiać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą, startą
skórkę z cytryny i jasny
cukier muscovado. W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre:
mleko,
jajko i
olej.
Banany rozgnieść z 1 łyżką
soku z cytryny. Składniki suche połaczyć z mokrymi, dodać rozgniecione
banany, wymieszać, ale nie za dokładnie, do połączenia się składników.Masę wyłożyć do foremki na muffiny, piec około 20 minut w temperaturze 190ºC (patyczek włożony w muffinkę nie będzie suchy, przez
banany, ale też nie będzie na nim śladu surowego ciasta).
Cukier puder przesiać do miseczki, wymieszać z
sokiem pozostałym z
cytryny, polać po muffinach, udekorować pozostałymi
chipsami bananowymi.Smacznego :)
