Wykonanie

Moje ulubione wykorzystanie puree
dyniowego w wypiekach to zdecydowanie
ciasto drożdżowe z jego dodatkiem lub właśnie sernik. Tym razem, specjalnie na Halloween mini serniczki z delikatną chmurką
bitej śmietany i
czekoladową pajęczyną (proszę się nie śmiać z mojego nieudolnego pająka! ;-). Serniczki są delikatne, lekko kremowe, z delikatną nutą
pomarańczy, rozpływają się w ustach - z chęcią do przepisu powrócę :-).Składniki na około 9 mini serniczków:400 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie100 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%2 duże
jajkapół szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki puree z dyni*1 łyżka ekstraktu z
pomarańczyskórka otarta z 1
pomarańczy1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę
serową rozdzielić pomiędzy 9 papilotek, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut. Powierzchnia serniczków powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.Kolejnego dnia serniczki udekorować
bitą śmietaną i
czekoladową pajęczyną.Dodatkowo:250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudrukilka kostek
czekolady,
mlecznej lub gorzkiej, roztopionej w kąpieli
wodnejŚmietanę kremówkę ubić do sztywności, pod koniec ubijania dodając
cukier puder. Wyłożyć na schłodzone serniczki.Roztopioną
czekoladę umieścić w jednorazowym rękawie cukierniczym, odciąć cienki rożek. Wyciskać
czekoladę w kształcie spiralnych kółek na każdy serniczek, następnie kilkoma szybkimi ruchami przeciągnać patyczkiem od środka w kierunku brzegów serniczka. Można zrobić też pająka!Przechowywać w lodówce.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).

