Wykonanie
To już przed ostatni post z wypiekami na Halloween,
między innymi dlatego że to już dzisiaj :). macie ostatnie chwile na pieczenie i ozdabianie
ciasteczek itp.Tym razem będą to "Mini serniczki z
dynią".
Powiem wam szczerze, że są tak pyszne że nawet nie wiem kiedy wszystkie zostały zjedzone. Porcja jest na 9-10 babeczek takich wypełnionych
ciastem po same brzegi. Ja zrobiłam 12 sztuk, bo chciałam żeby
bita śmietana była bardziej w środku papilotki niż na zewnątrz. Serniczki są baaardzo łatwe w upieczeniu, więc nie ma co pisać dalej tylko czas na robienie.Składniki:400 g
twarogu półtłustego lub tłustego (co najmniej 2x zmielony),100 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36%,2 duże
jajka,pół szklanki
cukru do wypieków,pół szklanki puree z dyni *1 łyżka ekstraktu z
pomarańczy,skórka z jednej
pomarańczy,1 łyżka
mąki pszennej,1 łyżeczka
cynamonu,Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni zapraszamy do tego posta klik .
Skoro mamy już puree możemy przejść do robienia babeczek.Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia byle nie za długo ponieważ ma ją to być serniczki. Nie mogą się napowietrzyć.Gotowe ciasto wlewamy do pełna do papilotek i wkładamy do piekarnika.Pieczemy w 150°C przez 30 minut. Następnie gdy je wyciągniemy one jeszcze troszkę opadną.Na wierzchu możecie posypać samym
kakao lub udekorować
bita śmietaną.Smacznego :)