ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: ptysie z bitą śmietaną

na oko, na język: ptysie z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

ptysie z bitą śmietaną
(profiterole, czes. koblížky)
Ptysie (od niedawna coraz częściej występujące pod nazwą profiterole) od dziecka były (i są!) jedną z moich słabości we wszystkich cukierniach. Zawsze wydawało mi się, że ich przyrządzenie jest czasochłonne, a pożądany efekt niełatwy do osiągnięcia. Nic bardziej mylnego! Ciasto ptysiowe przygotowuje się bardzo szybko, a efekt... no cóż, mnie bardzo zadowala :).
Przepis pochodzi z książki "Iveta a české sladkosti", gdzie występuje pod nazwą koblížky z odpalovaneho tĕsta.
Składniki na ciasto ptysiowe:
100 ml wody
70 g masła
110 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
3 jajka
Krem:
220-300 ml śmietany 30% do ubijania
1,5 łyżki cukru pudru
3-4 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa:
ok. 100 ml śmietany 30% do ubijania
ok. 100 g gorzkiej lub mlecznej [w zależności od gustu] czekolady
Piekarnik nagrzać do 220 o C. Do rondelka włożyć masło i wlać wodę. rozpuścić na średnim ogniu. Nie zdejmując garnka z ognia, wsypać mąkę i cukier, stale mieszając, aby ciasto się nie przypaliło, aż do otrzymania jednolitej masy, która odkleja się od ścianek garnka.
Masę przełożyć do misy miksera i do jeszcze ciepłej dodać szczyptę soli, a następnie wbić jajka. Zmiksować dokładnie. Jeśli ciasto byłoby za gęste, można dodać jedno żółtko. Mieszać tak długo [mikserem lub ręcznie], aż na cieście pojawią się pęcherze powietrza.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze można narysować sobie kółka (niezbyt duże, np. wielkości kieliszka), aby ptysie były w miarę równe. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na papier w sporych odległościach, aby ptysie się nie skleiły [każdy nieupieczony ptyś powinien mieć wysokość ok. 2 cm].
Włożyć do piekarnika na 10 min., a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 o C i piec jeszcze 20 minut. Po tym czasie ciastka wyjąć i wystudzić.
Krem:
Śmietaną ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier wanilinowy.
Wystudzone ptysie przekroić na pół i za pomocą szprycy nakładać na dolną część bitą śmietanę, po czym przykrywać górną częścią, delikatnie dociskając. Schłodzić przez godzinę.
Polewa:
Czekoladę połamać do miseczki lub kubka. Śmietanę zagotować w drugim naczyniu. Wrzącą śmietanę przelać do miseczki z czekoladą i wymieszać do rozpuszczenia. Ptysie polać polewą i włożyć do lodówki, aby polewa zastygła.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/07/ptysie-z-bita-smietana.html