Wykonanie
ptysie z
bitą śmietaną(profiterole, czes. koblížky)Ptysie (od niedawna coraz częściej występujące pod nazwą profiterole) od dziecka były (i są!) jedną z moich słabości we wszystkich cukierniach. Zawsze wydawało mi się, że ich przyrządzenie jest czasochłonne, a pożądany efekt niełatwy do osiągnięcia. Nic bardziej mylnego! Ciasto ptysiowe przygotowuje się bardzo szybko, a efekt... no cóż, mnie bardzo zadowala :).Przepis pochodzi z książki "Iveta a české sladkosti", gdzie występuje pod nazwą koblížky z odpalovaneho tĕsta.

Składniki na ciasto ptysiowe:100 ml
wody70 g
masła110 g
mąki pszennej1 łyżka
cukru pudruszczypta
soli3
jajkaKrem:220-300 ml
śmietany 30% do ubijania1,5 łyżki
cukru pudru3-4 płaskie łyżeczki
cukru wanilinowegoPolewa:ok. 100 ml
śmietany 30% do ubijaniaok. 100 g gorzkiej lub
mlecznej [w zależności od gustu]
czekoladyPiekarnik nagrzać do 220 o C. Do rondelka włożyć
masło i wlać
wodę. rozpuścić na średnim ogniu. Nie zdejmując garnka z ognia, wsypać
mąkę i
cukier, stale mieszając, aby ciasto się nie przypaliło, aż do otrzymania jednolitej masy, która odkleja się od ścianek garnka.Masę przełożyć do misy miksera i do jeszcze ciepłej dodać szczyptę
soli, a następnie wbić
jajka. Zmiksować dokładnie. Jeśli ciasto byłoby za gęste, można dodać jedno
żółtko. Mieszać tak długo [mikserem lub ręcznie], aż na cieście pojawią się pęcherze powietrza.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze można narysować sobie kółka (niezbyt duże, np. wielkości kieliszka), aby ptysie były w miarę równe. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na papier w sporych odległościach, aby ptysie się nie skleiły [każdy nieupieczony ptyś powinien
mieć wysokość ok. 2 cm].Włożyć do piekarnika na 10 min., a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 o C i piec jeszcze 20 minut. Po tym czasie
ciastka wyjąć i wystudzić.Krem:
Śmietaną ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania
cukier puder i
cukier wanilinowy.Wystudzone ptysie przekroić na pół i za pomocą szprycy nakładać na dolną część
bitą śmietanę, po czym przykrywać górną częścią, delikatnie dociskając. Schłodzić przez godzinę.Polewa:
Czekoladę połamać do miseczki lub kubka.
Śmietanę zagotować w drugim naczyniu. Wrzącą
śmietanę przelać do miseczki z
czekoladą i wymieszać do rozpuszczenia. Ptysie polać polewą i włożyć do lodówki, aby polewa zastygła.
