Wykonanie
Truskawki są obecnie z najlepszej cenie z możliwych, więc korzystajmy z ich obfitości i witaminy C :-). Choć oczywiście najzdrowsze są ich świeże, nieprzetworzone
owoce, ale jeśli najdzie Was ochota na ucierane ciasto,
mogę gorąco polecić ten przepis. Jest to jedno z najlepszych i najbardziej puszystych ucieranych ciast, jakie piekłam. Zachwycające
śmietankowym aromatem. Gęste przed upieczeniem, mogące udźwignąć mnóstwo ciężkich
owoców, które nie opadną na spód! Teraz możecie upiec je z
truskawkami lub
jagodami, później z
wiśniami,
śliwkami lub
jabłkami...Składniki:100 g
masła2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajkopół szklanki kwaśnej
śmietany 18%1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 opakowanie budyniu
śmietankowego (40 g)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliipół kg
truskawek, odszypułkowanych, większych przepołowionych
cukier perłowy do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek budyniowy,
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Masło z
cukrem utrzeć w misie miksera na lekką, puszystą masę. Dodać
jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować.Na przemian do utartej masy dodawać przesiane suche składniki i
śmietanę, w
trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć dość gęste ciasto. Na górę poukładać
truskawki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Posypać
cukrem perłowym i podawać.Smacznego :-).