ßßß Cookit - przepis na Letnie ciasto z truskawkami i perłowym cukrem

Letnie ciasto z truskawkami i perłowym cukrem

nazwa

Wykonanie

Truskawki są obecnie z najlepszej cenie z możliwych, więc korzystajmy z ich obfitości i witaminy C :-). Choć oczywiście najzdrowsze są ich świeże, nieprzetworzone owoce, ale jeśli najdzie Was ochota na ucierane ciasto, mogę gorąco polecić ten przepis. Jest to jedno z najlepszych i najbardziej puszystych ucieranych ciast, jakie piekłam. Zachwycające śmietankowym aromatem. Gęste przed upieczeniem, mogące udźwignąć mnóstwo ciężkich owoców, które nie opadną na spód! Teraz możecie upiec je z truskawkami lub jagodami, później z wiśniami, śliwkami lub jabłkami...
Składniki:
100 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół kg truskawek, odszypułkowanych, większych przepołowionych
cukier perłowy do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na lekką, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Na przemian do utartej masy dodawać przesiane suche składniki i śmietanę, w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć dość gęste ciasto. Na górę poukładać truskawki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Posypać cukrem perłowym i podawać.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/letnie-ciasto-z-truskawkami-i-perlowym-cukrem