Wykonanie
Każdemu czasami potrzebna jest przerwa, żeby przystanąć, rozejrzeć się, odpocząć, nabrać sił, poszukać nowych pomysłów i inspiracji albo, żeby tak jak ja, móc w spokoju i bez słodkich pokus pobyć sobie na diecie. :-) Zresztą... powód nieistotny, ważne, by wrócić, a ja w racam do Was w pełni sezonu
truskawkowego z delikatnym, pełnym
owoców, pysznym plackiem. To jest ciasto, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Mnie urzekło swoją
śmietankową śmietankowością oraz prostotą wykonania. Spróbujecie?Pięknego,
słonecznego weekendu Wam życzę! Wierzę, że ten WRESZCIE taki będzie.:-)
źródło: Moje Wypieki + moje drobne zmiany :-)Składniki na tortownicę o śr. 22 cm - wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej:1i1/3 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duże
jajo100g
masła1 opakowanie budyniu
śmietankowego (40g)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub
aromatu śmietankowego1/2 szklanki
śmietany 18%500g
truskawekWykonanie:
Owoce myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na połówki.
Mąkę,
proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiewamy.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
jajo i dalej ucieramy. Następnie, naprzemiennie dodajemy przesiane suche składniki i
śmietanę, w 3 partiach. Całość krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu gęsto rozkładamy
truskawki, miejscem przecięcia do góry.Pieczemy 45-55 minut w temperaturze 180C.
Życzę Wam Smacznego!:-)