Wykonanie
Znowu miałam okazję coś upiec, a żal byłoby nie wykorzystać sezonowych pyszności, jakie serwuje nam natura ;) W związku z tym upiekłam ciasto z moimi ulubionymi
truskawkami. I na początku byłam niemal pewna, że nic z tego nie wyjdzie – ciasto jest wyjątkowo gęste, więc spodziewałam się jednego wielkiego zakalca. No ale skoro już podjęłam się tego niebywałego trudu i poświęciłam całe pięć minut na wymieszanie składników to wrzuciłam ciasto do piekarnika. I wyszło świetnie :) Ciasto udźwignęło
owoce i ładnie wyrosło, było puszyste i lekko słodkie, ale i tak pierwsze skrzypce grały
truskawki. A przecież o to chodzi w letnich ciastach ;)PROSTE CIASTO Z
TRUSKAWKAMISkładniki na formę o średnicy 22 lub 24cm:100g
masła220g
mąki120ml
śmietany 18% (u mnie pół na pół z
jogurtem)150g drobnego
cukruDuże
jajkoopakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaŁyżeczka
cukru z
wanilią500g
truskawek (aktualnie nie mam wagi, więc nie mam pojęcia ile zużyłam; nie można pokryć nimi całego ciasta – nie wyrośnie)Ewentualnie
cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym i
proszkiem do pieczenia i odstawić.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać
jajko i
cukier z
wanilią. Do
maślanej masy dodawać stopniowo
śmietanę z
jogurtem na zmianę z mieszanką mączną. Szybko wymieszać (tylko do połączenia składników). Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pokryć
truskawkami („buziami” do góry). Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Posłużyłam się przepisem z witryny mojewypieki.com