Wykonanie

Jeśli jesteście fanami Pani Walewskiej, jej wersja jesienna przypadnie Wam do gustu ;-). Znajdziecie tu wszystko, co w niej lubicie, ponadto
orzechy,
likier, powidła i
czekoladę.. Tyle dobrego w jednej porządnej blaszce ciasta. Przy cieście jest trochę więcej pracy, ale warto. Dodajcie do ulubionych już dzisiaj!Składniki na kruche ciasto:4 szklanki
mąki pszennej350 g
masła, zimnego3/4 szklanki
cukru pudru6
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowegoZ podanych składników zagnieść kruche ciasto (ręcznie lub zmiksować w malakserze). Ciasto podzielić na dwie równe części. Spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.Ponadto:6
białek1 szklanka
cukru1 słoiczek
powideł śliwkowych (250 ml)20 dag łuskanych
orzechów włoskich, posiekanychKrem:500 ml
mleka2
żółtka3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniacznej3 łyżki
cukru1
cukier wanilinowy150 g
masła, w temperaturze pokojowej100 ml
likieru orzechowego,
likieru z
białej czekolady lub
wódkiFormę o wymiarach 38 x 24 cm (wymiary dolne) wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta wyłożyć do formy, wylepić dno, wyrównać. Posmarować połową
powideł śliwkowych.
Białka ubić w misie miksera na sztywną masę, pod koniec dodając
cukier, łyżka po łyżce. Połowę ubitych
białek nałożyć na powidła*, posypać połową
orzechów włoskich.Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 50 minut. W taki sam sposób postąpić z resztą ciasta kruchego by powstały dwa jednakowe blaty.Przygotować krem. Jedną szklankę
mleka zagotować z
cukrami. Drugą zmiksować z
żółtkami i
mąką (jak na
budyń), dodać do gotującego się
mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodając wystudzony
budyń, cały czas ucierając (miksując). Stopniowo dodawać
alkohol, ucierając.WykonanieNa pierwszy placek nałożyć krem
maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem, odwracając go uprzednio warstwą
orzechowo -
śliwkową do dołu i polać
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:75 g
masła150 g
czekolady, pół na pół gorzkiej z
mlecznąW małym garnuszku umieścić
masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, poczekać do jej roztopienia, mieszając od czasu do czasu. Polać po cieście.Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce.*
białka również dzielę na pół, by ich druga połowa nie czekała na upieczenie pierwszego placka (mogłyby podejść
wodą);Smacznego :-).


Źródło przepisu - 'Złota kolekcja' Kasi.