Wykonanie
Składniki :Placki (ciasto kruche):- 2 pełne szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 torebka
cukru wanilinowego- 0,5 szklanki
cukru pudru- 200 g
masła- 4
żółtka- 1 słoik
dżemu z czarnej porzeczkiMasa bezowa:-
białka z 6 jaj- 2 szklanki
cukru pudru- 2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej- 6 łyżek posiekanych
orzechów włoskichMasa budyniowa:- 0,5 litra
mleka- 2 łyżki
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 torebka
cukru wanilinowego- 2
żółtka- 250g
masła roślinnego ( dałam
masło )Przygotowanie :Placki
Mąkę przesiewamy na stolnicy razem z
proszkiem do pieczenia. Dodać
cukier wanilinowy,
cukier puder oraz
masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki. Dodać
żółtka.Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części, następnie rozwałkowujemy na prostokątne placki (ja robiłam w dużej blaszce i rozwałkowywałam bezpośrednio na papierze do pieczenia ).Ciasto wraz z papierem wkładamy do dwóch foremek, smarujemy
dżemem i pieczemy jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°.Masa bezowa
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypujemy
cukier puder, na końcu dodajemy
mąkę ziemniaczaną.Masę rozprowadzamy na warstwie
dżemu na obydwu plackach i posypujemy posiekanymi
orzechami.Pieczemy placki jednocześnie przez około 20 - 30 min minut w temperaturze 150°. (wszystko zależy oczywiście od piekarnika więc najlepiej zerkać co jakiś czas czy nie trzeba przypadkiem już ich wyjąć).Masa budyniowaOdlewamy 0,5 szklanki
mleka i mieszamy z
mąką pszenną,
mąką ziemniaczaną,
cukrem wanilinowym oraz
żółtkami.Resztę
mleka zagotowujemy i dolewamy połączone składniki masy budyniowej.Mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy, odstawić z ognia i ostudzić.
Masło ucieramy i dodajemy po 1 łyżce ostudzonej masy budyniową\ej.Całą masę wykładamy na 1 placku (na warstwie
bezy), przykryć drugim.

* Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach lub następnego dnia, przechowywać w chłodnym miejscu.Smacznego ! ;)