Wykonanie
09 Maja 2013 Gotowanie ze stylemCiasto Pani Walewska funkcjonujące również pod nazwą Pychotka to ciekawe połączenie ciasta kruchego z
dżemem, masą budyniową oraz
bezą. Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą. Co ciekawe modyfikacje tego przepisu są bardzo mało znane, znalazłam jedynie rozbieżności pomiędzy składnikami masy budyniowej w zbirach przepisów książkowych i na różnych blogach kulinarnych. Polecam gorąco, bo ciasto jest na prawdę pyszne.Pani Walewska z
bezą, masą budyniową i
dżemem z aronii

Składniki :Ciasto:2 szklanki
mąki1 opakowanie
cukru wanilinowego½ szklanki
cukru pudru1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia200 g
masła4
żółtka1 słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki, aronii bądź
wiśniBezy:5
białek jaj1 szklanka
cukru pudru1 pełna łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki posiekanych
orzechów włoskichMasa budyniowa:2 szklanki
mleka2
żółtka250 g
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1 opakowanie
cukru wanilinowegoDodatkowo:forma do pieczenia ciasta o wymiarach 23 x 34 cmSposób przygotowania:Ciasto:Do miski wsypać
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia,
cukrem wanilinowym oraz
cukrem pudrem. Dodać pokrojone
masło i posiekać razem z
mąką. Zrobić wgłębienie, dodać
żółtka, po czym zagnieść ciasto. Następnie podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Przełożyć do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować
dżemem i piec przez 15 minut w temperaturze 170°C.
Bezy:
Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać stopniowo
cukier puder. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać posiekane na drobno
orzechy i delikatnie wymieszaćPianę równomiernie rozprowadzić na 2 warstwach upieczonego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 150°C.Masa budyniowa:
Żółtka wymieszać w misce wraz z
cukrem pudrem,
mąką ziemniaczaną oraz pszenną. Do rondla wlać
mleko i podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć dodawać stopniowo rozrobione
żółtka i mieszać intensywnie, aż masa stanie się gęsta. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Masło zmiksować z masą budyniową. Następnie nałożyć masę na jeden z upieczonych placów (bezpośrednio na
bezę), przykryć drugim plackiem i odstawić.Ciasto smakuje najlepiej podawane na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.

