ßßß
Składniki :Ciasto:2 szklanki mąki1 opakowanie cukru wanilinowego½ szklanki cukru pudru1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia200 g masła4 żółtka1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, aronii bądź wiśniBezy:5 białek jaj1 szklanka cukru pudru1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki posiekanych orzechów włoskichMasa budyniowa:2 szklanki mleka2 żółtka250 g masła2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 opakowanie cukru wanilinowegoDodatkowo:forma do pieczenia ciasta o wymiarach 23 x 34 cmSposób przygotowania:Ciasto:Do miski wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym oraz cukrem pudrem. Dodać pokrojone masło i posiekać razem z mąką. Zrobić wgłębienie, dodać żółtka, po czym zagnieść ciasto. Następnie podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Przełożyć do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować dżemem i piec przez 15 minut w temperaturze 170°C.Bezy:Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać posiekane na drobno orzechy i delikatnie wymieszaćPianę równomiernie rozprowadzić na 2 warstwach upieczonego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 150°C.Masa budyniowa:Żółtka wymieszać w misce wraz z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną. Do rondla wlać mleko i podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć dodawać stopniowo rozrobione żółtka i mieszać intensywnie, aż masa stanie się gęsta. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.Masło zmiksować z masą budyniową. Następnie nałożyć masę na jeden z upieczonych placów (bezpośrednio na bezę), przykryć drugim plackiem i odstawić.Ciasto smakuje najlepiej podawane na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.
