ßßß Cookit - przepis na Gooey chocolate stack

Gooey chocolate stack

nazwa

Wykonanie

Delikatny, mocno czekoladowy torcik bezowy, przełożony aksamitnym crème patissière. Niekłopotliwy w wykonaniu, jak wszystko u Nigelii ;-). A smak? Nie na darmo sama autorka mówi o nim 'chocolate heaven'...
Składniki na blaty bezowe:
6 dużych białek
250 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki kakao
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać ocet winny lub sok z cytryny i zmiksować. Dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
Masę bezową wyłożyć na narysowane koła (uwaga - podczas pieczenia masa urośnie i wyjdzie poza odrysowane granice). Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - zostawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
Czekoladowy crème patissière:
6 dużych żółtek
100 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
300 ml mleka
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w mikrofali bądź kąpieli wodnej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ponadto:
20 g posiekanych niesolonych pistacji
Żółtka i cukier umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania jasnej i puszystej masy (kogel - mogel). Dodać kakao i mąkę, zmiksować do połączenia.
Mleko podgrzać ze śmietaną kremówką (nie gotować!), wymieszać. Mleko wlać do misy z ubitymi żółtkami, zmiksować do połączenia a następnie znów przelać do garnka i ustawić na palniku. Cały czas mieszając, zagotować. Gotować do momentu, aż wszystko zgęstnieje do konsystencji budyniu, cały czas mieszając. Natychmiast ściągnąć z palnika, wlać czekoladę, ekstrakt i wymieszać. Krem odstawić, by wystygł, przykryć folią, by nie zrobił się na nim kożuch (folia powinna dotykać powierzchni kremu). Jak tylko krem lekko stężeje - jest gotowy do przełożenia blatów.
Gotowe blaty bezowe przełożyć kremem, wykładając również krem na górę, posypać pistacjami. Teraz tylko odczekać, aż krem zgęstnieje na tyle, że można będzie kroić ciasto ( (u mnie to trwało kilka godzin).
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'How to be a domestic goddess'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/gooey-chocolate-stack