Wykonanie
Składniki:140 g
gorzkiej czekolady400 ml
śmietanki kremówki100 ml
mleka5 dużych
żółtek1/4 szklanki szklanki
cukru1 łyżeczka
aromatu waniliowegoszczypta
soligorąca
wodaNagrzewamy piekarnik do temperatury 150 C. W metalowej lub ceramicznej foremce umieszczamy 6 kokilek.Do rondelka wlewamy
mleko,
śmietankę,
aromat waniliowy i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Zestawiamy rondelek z ognia, dodajemy połamaną
czekoladę i mieszamy trzepaczką, aż
czekolada się rozpuści. Odstawiamy.Za pomocą miksera ucieramy
żółtka z
cukrem i szczyptą
soli na gładką, jednolitą masę (nie musi być puszysta). Zmniejszamy obroty miksera i powoli dolewamy do
żółtek stopioną
czekoladę ze
śmietanką, cały czas mieszając masę. Przelewamy przez sitko do dzbanka (będzie wygodniej napełniać foremki).Napełniamy
czekoladową masą ceramiczne kokilki. Do formy, w której
stoją foremki wlewamy gorącą
wodę, tak by sięgała do połowy wysokości ceramicznych foremek. Przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej i delikatnie wstawiamy formę z kokilkami do piekarnika. Pieczemy 45 do 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem schładzamy 2-3 godziny w lodówce.