Wykonanie
Kiedy zobaczyłam ten
mus czekoladowy na blogu Słodkie Menu, od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Mus rozpływa się w ustach, jest gęsty i pyszny. Podany z kwaśnymi
owocami komponuje się idealnie. Może nie jest to idealny przepis na poświąteczne pełne brzuchy...ale wierzcie mi, na pewno Wam przypadnie do gustu (szczególnie czekoholikom).
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):1 tabliczkę
gorzkiej czekolady3
żółtka1/4 szklanki
cukruszczyptę
soli225 ml
śmietany kremówkiDo miski wbijamy
żółtka i dodajemy
cukier. Całość umieszczamy w kąpieli parowej (nad garnkiem z wrzącą
wodą) i mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy szczyptę
soli i
czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia.W drugiej misce ubijamy
śmietanę kremówkę na sztywną
bitą śmietanę. Łączymy ją z masą
czekoladową i przekładamy do salaterek. Wkładamy do lodówki aż się schłodzi i zgęstnieje. Smacznego!