Wykonanie

Takie
domki będą u nas dwa. Jeden mój, drugi dzieci. Upiekę ściany, dach, komin, choinki, ludziki; zaopatrzę dzieci w 'materiały budowlane' czyli kolorowy
lukier, drażetki, potłuczone
cukierki itp., wybiorę jeden z najbardziej zapracowanych przeze mnie dni przed Świętami i.. wiem, że mam zapewniony spokój przynajmniej na 2 godziny ;-).Mój domek z piernika nie jest przeznaczony do jedzenia, służy jedynie do dekoracji. Użyłam specjalnie tańszych produktów, ponieważ zależało mi jedynie na efekcie wizualnym. Ale jest jadalny, jak najbardziej :-). Nie smakuje jednak jak prawdziwy piernik: mało w nim
miodu, przypraw,
bakalii, nie jest miękki.. a jego smak przypomina
ciastka piernikowe.Korzystałam z przepisu dołączonego do foremek, zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, idealnie wycina. W piekarniku rośnie, zwłaszcza na grubość, ale to dobrze - ściany muszą być solidne. Nie ma sensu wycinać w cieście drobnych elementów, gdyż podczas pieczenia zarosną. Po upieczeniu ciasto twardnieje. Nie wiem, jak domek długo wytrzyma, piekłam go po raz pierwszy w życiu. Z czasem na pewno nasiąknie od wilgoci i dach się ugnie.. u mnie pewniej szybciej niż u Was, w Walii jest tak wilgotno i ciągle pada..Jak ocenić cały projekt w skali trudności (1 - najłatwiej, 10 - najtrudniej)? Wyrabianie ciasta - 1, wycinanie - 3, dekoracja lukrem - 6 (wymaga tylko wprawnej ręki, ale nie jest trudna), sklejanie gotowych elementów - 10! Ale warto było.. :-).Składniki na 1 domek + elementy dodatkowe (np. choinki, płotek, ludziki..):600 g
mąki pszennej250 g
margaryny do pieczenia (można zastąpić
masłem, jeśli zamierzacie domek zjeść)200 g ciemnego
cukru (najlepiej muscovado)*7 łyżek płynnego
miodu lub golden
syrupu1,5 - 2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej5 łyżeczek
przyprawy korzennej do piernikaDo garnuszka włożyć
margarynę,
cukier,
miód lub golden
syrup. Podgrzać, do rozpuszczenia
cukru i
masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (ale może wciąż być ciepłe).Do misy miksera wsypać
mąkę,
sodę,
przyprawy, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę
maślano -
cukrową. Zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę
miodu.Masę piernikową wałkować na grubość 4 - 5 mm (grubsze ściany są solidniejsze). Wycinać ściany domu, dach i komin z przygotowanych szablonów**. Można wycinać na lekko oprószonej
mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja - co bardzo mi ułatwiło pracę, ponieważ elementy są dość duże, wałkowałam i wycinałam kształty bezpośrednio na macie teflonowej, którą
potem razem z
ciastem przenosiłam na blachę.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ważne, że brzegi powinny się zacząć wyraźnie brązowić. Odczekać chwilę (ciasto będzie miękkie), następnie przełożyć na kratkę, do wystudzenia.Dekoracja lukrem (jak w przypadku pierniczków):1
białko (40 g)około 200 g
cukru pudruBiałko utrzeć z
cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać odrobinę więcej
cukru pudru.
Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrobić wzorek - nie powinien się rozlewać. Z papieru do pieczenia wykonać rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała). Niektórzy używają do tego celu rękawów cukierniczych, woreczków z odciętym
rogiem - musicie wyczuć, jak Wam będzie łatwiej. Ja w tym roku zakupiłam specjalne jednorazowe woreczki do dekoracji. Wyciśnięty
lukier zastyga niemal od razu.
Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi - wtedy trzeba dodać więcej
cukru pudru, bo
lukier się rozwodni. Niewykorzystany, dobrze się przechowuje przez noc w temperaturze pokojowej, ale koniecznie w woreczku. Jeśli zastygnie zbyt mocno, wystarczy dodać odrobinę
wody.Jak skleić domek?Ja sklejałam na taki sam
lukier z
białka, jakim dekorowałam domek. Nie jest to proste, domek stoi 'na słowo honoru' ;), choć cały sklejony wydaje się trzymać dobrze i nawet dałam radę go przenieść z jednego miejsca w drugie.Niektórzy sklejają poszczególne elementy na karmel (roztapiamy
cukier na patelni). Próbowałam - po pierwsze trzeba być nieomylnym, bo raz sklejone elementy zastygają na zawsze i nie ma szansy poprawy. Po drugie, karmel zastygał, zanim zdążyłam coś skleić, więc wróciłam do lukru.. ;-).DekoracjaMój domek jest dość ascetyczny, na pewno dzieci zrobią bardziej kolorowy i bogaty :-). Jako dachówek można użyć
płatków migdałów, niewielkich
ciastek, a nawet
płatków śniadaniowych -
cynamonowych poduszeczek. Śnieg zwisający z dachu i
sople wykonujemy z tego samego lukru, co pozostałe dekoracje, jedynie odcinając grubszą końcówkę woreczka.* koniecznie ciemny
cukier, nadaje on piernikowi koloru** wymiary mojego
domku:- dach - prostokąt 22 , 5 x 11 , 5 cm- ściana z drzwiami - prostokąt 20 x 10 , 5 cm, w tym drzwi 6 , 5 x 4 , 5 cm- ściana boczna szczytowa - u podstawy prostokąt 10 x 14 cm, na szczycie trójkąt o ramionach 11 , 11 i podstawie 14 cm- komin - 6 x 5 cmSmacznego :-).
