Wykonanie

Święta Bożego Narodzenia bez bajecznie ozdabianych pierniczków nie miałyby takiego niezwykłego, magicznego uroku. Stwierdziłam to całkiem niedawno i myślę, że tak już zostanie........

Ponieważ pieczenie pierników zaczynam już początkiem grudnia cały miesiąc jest dla mnie niezwykle pachnący i czarodziejski.......Wykrawanie różych kształtów z ciasta, pieczenie, a póżniej ozdabianie pierników toświetna zabawa dla wszystkich domowników.....Składniki: /ok.30 szt w zależności od wielkości i kształtu foremek/400 g
mąki pszennej100 g
masła50 g
cukru200 g
miodu wielokwiatowego1
żółtko1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki sproszkowanej
skórki pomarańczowej2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika
Lukier:ok.1-1,5 szklanki
cukru pudru1
białkokilka kropli
aromau pomarańczowego
Wykonanie:-
Miód,
cukier i
masło podgrzać.-Do miski przesiać
mąkę z
sodą, dodać
przyprawę korzenną i
skórkę pomarańczową.-Drewnianą łyżką wyrobić cia sto(można użyć robot kuchenny z mieszadłem/-Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.-Schłodzone ciasto rozwałkować partiami na omączonym blacie / na grubość 3-4 milimetrów/i wykrawać dowolne kształty pierniczków.-Pierniczki układać na wyłożonej pergaminem blaszce.-Piec ok.10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku /powinny się ładnie,równomiernie przyrumienić/-Upieczone pierniki są miękkie,ale w trakcie stygniecia twardnieją.-Pierniczki zbyt mocno spieczone są twarde i niesmaczne .-Wystudzone pierniczki przechowywać z szczelnie zamkniętym pojemniku ,a przed samymi świętami ozdobnie polukrować /ja zrobiłam to wcześniej/.



Przygotować
lukier:-
Białko ubić 1 szklanką
cukru pudru.-Dodać kilka kropli aromatu.-Ubijając nadal dodać tyle
cukru pudru, by masa była wystarczająco gęsta i nie rozlewała się ./Ilość
cukru zależy zawsze od wielkości użytego białka/.

