ßßß
350 g mąki pszennej2 łyżki otrębów owsianych1 łyżka kakao80 g cukru100 g miodu prawdziwego/płynnego/1 łyżeczka sody1,5 łyżeczki przyprawy korzennej1 jajko1 żółtko100 g masłado dekoracji:1 białko200 g cukru pudrukilka kropli soku z cytrynyWykonanie:W rondelku podgrzać masło,cukier i miód.Dodać kakao, przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.Do przestudzonej masy wbić jajko, żółtko, wymieszać.Masę wlać do mąki wymieszanej z sodą i otrębami.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię spożywczą ,wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować partiami na grubość kilku milimetrów.Wyciąć foremkami różne kształty.
Piec przez ok. 6-8minut /uważać by pierniczki nie przypiekły się zbyt mocno/ w temp. ok.180 st.CBiałko umieścić w misce, dodać cukier puder i kilka kropli cytryny.Ubijać do uzyskania twardej , lśniącej piany.Lukier nakładać do szprycy / papierowej tubki/ lub woreczka z wyciętą dziurką i d owolnie udekorować wystudzone pierniczki.