Wykonanie

Kolejna porcja pierniczków świątecznych.............część do schrupania , reszta udekorowana lukrem do pudełeczka...........

Składniki : / ok.35-40 pierniczków/

350 g
mąki pszennej2 łyżki
otrębów owsianych1 łyżka
kakao80 g
cukru100 g
miodu prawdziwego/płynnego/1 łyżeczka
sody1,5 łyżeczki
przyprawy korzennej1
jajko1
żółtko100 g
masłado dekoracji:1
białko200 g
cukru pudrukilka kropli
soku z cytrynyWykonanie:W rondelku podgrzać
masło,
cukier i
miód.Dodać
kakao,
przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.Do przestudzonej masy wbić
jajko,
żółtko, wymieszać.Masę wlać do
mąki wymieszanej z
sodą i
otrębami.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię spożywczą ,wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.Stolnicę oprószyć
mąką i rozwałkować partiami na grubość kilku milimetrów.Wyciąć foremkami różne kształty.

Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem.

Piec przez ok. 6-8minut /uważać by pierniczki nie przypiekły się zbyt mocno/ w temp. ok.180 st.C
Białko umieścić w misce, dodać
cukier puder i kilka kropli
cytryny.Ubijać do uzyskania twardej , lśniącej piany.
Lukier nakładać do szprycy / papierowej tubki/ lub woreczka z wyciętą dziurką i d owolnie udekorować wystudzone pierniczki.


