Wykonanie
Tegoroczne piernikowe choinki, które ozdabiały u mnie świąteczny stół. Zrobione głównie po to, aby cieszyły oko, ale wytrwali (to znaczy: młodszy brat) wzięli się za ich jedzenie. Właściwie nie ma w tym nic złego, biorąc pod uwagę, że choinki złożyłam z jak najbardziej zjedliwego i smacznego ciasta na pierniki :). Przygotowując swoje, możecie użyć ulubionego przepisu na pierniczki, decydując o tym, czy choinki mają być tylko ozdobą, czy też chcecie je później zjeść. Za rok prawdopodobnie upiekę je jeszcze raz, bo lubię świąteczne dodatki robione własnoręcznie :)Notka praktyczna: korzystałam z gotowego zestawu do wycinania choinek, który składał się z 6 foremek-gwiazdek w różnych rozmiarach, z czego największa miała średnicę około 9 cm, a najmniejsza 1 , 5 cm.Składniki (na 12 choinek):Ciasto:300 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej2 duże
jajka130 g
cukru pudru100 g
masła100 g
miodu1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sodyokoło 45-50 dużych
cukierków-landrynek
Lukier:1
białko1,5 szklanki
cukru0,5 łyżeczki
soku z cytrynyWszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Rozwałkować ciasto (nie zapominając o podsypywaniu
mąką) i wycinać pierniczki- duże gwiazdki o grubości ok. 5 mm, mniejsze o grubości ok. 3 mm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Większe pierniczki piec w 180ºC przez około 10 minut, mniejsze będą się piekły proporcjonalnie krócej. Pozostawić do wystudzenia.Przygotować
lukier: zmiksować
białko z
sokiem cytrynowym i
cukrem. Powstały
lukier powinien być bardzo gęsty, prawie nie spływający z łyżki. Na wszystkie największe gwiazdki nałożyć kopiatą łyżeczkę lukru i położyć na nie mniejsze gwiazdki. Postępować tak, aż do przyklejenia ostatniej gwiazdki na szczycie choinki. Na koniec można udekorować
lukier przy pomocy kolorowym posypek, M&M'sów itp.Smacznego!
Źródło przepisu na ciasto: http://www.mojewypieki.com/