Wykonanie
Prosty pomysł na efektowną dekorację świąteczną, która ożywi każdą choinkę czy stroik. Do zrobienia jadalnych witrażyków możecie wykorzystać swój ulubiony przepis na pierniczki, pod warunkiem, że nie wyrastają zbyt mocno i piecze się je dość krótko (około 10 minut lub krócej). Ostrzegam przed chowaniem witrażyków "na następny rok" - niestety, landrynki nie są tak trwałe jak pierniczki i prawdopodobnie stopią się w oczekiwaniu na kolejne święta :). Co roku ozdabiają moją choinkę i wyglądają cudownie, kiedy podświetli się je światełkami. Bardzo polecam!Składniki (na ok. 65 witrażyków):300 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej2 duże
jajka130 g
cukru pudru100 g
masła100 g
miodu1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sodyokoło 45-50 dużych
cukierków-landrynekWszystkie składniki oprócz landrynek zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować ciasto (nie zapominając o podsypywaniu
mąką) i wycinać pierniczki o grubości ok. 4 mm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy różnokształtnych foremek wycinać wzory wewnątrz
ciastek. W powstałe luki wsypywać rozkruszone landrynki (z górką!). Na koniec wykonać otwór na nitkę przy pomocy słomki. Piec w 180ºC przez około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na blasze (inaczej łatwo o uszkodzenie witrażyka). Po około 15 minutach można bezpiecznie odkleić je od papieru.Smacznego? :)
Źródło przepisu: http://www.mojewypieki.com/