Wykonanie

Od razu napiszę - nie takie jak z popularnej sieciówki ;-). Ale również szwedzkie. Bo jak powszechnie wiadomo, to Skandynawia słynie z batoników/cukierków Daim. I tu - jeśli wypada mi czasami ponarzekać na ciasto, tym razem to zrobię. Dla mnie - miłośnika
gorzkiej czekolady, dzisiejsze daim
cake jest zdecydowanie nie do przejścia. It's not my cup of tea. (Zbyt)słodkie, karmelowe,
migdałowe, lekko 'ciągutkowe'. Po raz pierwszy kupiłam i użyłam w przepisie (bo tak nakazywał)
mlecznej czekolady. Wiedziałam, że to nie będzie w moim guście, ale no cóż, innym smakowało ;-). A ja bardzo lubię uszczęśliwiać innych swoimi wypiekami, więc daim
cake - wyłącznie i całe dla nich :-).Składniki:75 g batoników daim, drobno posiekanych75 g
mlecznej czekolady, połamanej50 g
masła200 g zmielonych
migdałów2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli3
jajka200 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPosiekane batoniki Daim, połamaną
mleczną czekoladę i
masło - umieścić w niedużej miseczce i roztopić w kąpieli
wodnej. Masa czekoladowa powinna być gładka, z kawałkami karmelu (karmel z batoników raczej się nie roztopi). Lekko przestudzić.
Migdały,
kakao, szczyptę
soli,
proszek do pieczenia - wymieszać.W misie miksera ubić
jajka (w całości, nie rozdzielamy na
żółtka i
białka) z
cukrem i ekstraktem z
wanilii (ubijałam końcówką do ubijania
białek, przez kilka minut, na najwyższych obrotach miksera). Powinna powstać jasna, kremowa, lekka masa. Do ubitej w ten sposób masy wlać przestudzoną
czekoladę, cały czas miksując. Wsypać suche składniki (
migdały z
kakao,
solą i proszkiem), delikatnie wymieszać.Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej surowe ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 - 65 minut (wg oryginalnego przepisu 20 - 25 minut, ale wg mnie to niewykonalne, ciasto po tym czasie jest całkowicie płynne; możecie jednak sprawdzić po tym czasie). Upieczone ciasto powinno lekko odchodzić od ścianek formy, na włożonym patyczku nie powinno być śladów surowego ciasta.Polewa:100 g
mlecznej czekolady50 g
masła lub tluszczu
kokosowego (np.
Planta)1 łyżka
kakao2 posiekane batoniki daim (łączna waga 60g)
Czekoladę,
masło,
kakao, umieścić w miseczce i roztopić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić.Przestudzoną polewą polać ciasto, posypać batonikami daim.Smacznego :-)


Przepis z książki 'Scandilicious' S. Johansen, zmodyfikowany.