ßßß Cookit - przepis na Daim cake (ciasto z batonikami Daim)

Daim cake (ciasto z batonikami Daim)

nazwa

Wykonanie

Od razu napiszę - nie takie jak z popularnej sieciówki ;-). Ale również szwedzkie. Bo jak powszechnie wiadomo, to Skandynawia słynie z batoników/cukierków Daim. I tu - jeśli wypada mi czasami ponarzekać na ciasto, tym razem to zrobię. Dla mnie - miłośnika gorzkiej czekolady, dzisiejsze daim cake jest zdecydowanie nie do przejścia. It's not my cup of tea. (Zbyt)słodkie, karmelowe, migdałowe, lekko 'ciągutkowe'. Po raz pierwszy kupiłam i użyłam w przepisie (bo tak nakazywał) mlecznej czekolady. Wiedziałam, że to nie będzie w moim guście, ale no cóż, innym smakowało ;-). A ja bardzo lubię uszczęśliwiać innych swoimi wypiekami, więc daim cake - wyłącznie i całe dla nich :-).
Składniki:
75 g batoników daim, drobno posiekanych
75 g mlecznej czekolady, połamanej
50 g masła
200 g zmielonych migdałów
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
200 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Posiekane batoniki Daim, połamaną mleczną czekoladę i masło - umieścić w niedużej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej. Masa czekoladowa powinna być gładka, z kawałkami karmelu (karmel z batoników raczej się nie roztopi). Lekko przestudzić.
Migdały, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia - wymieszać.
W misie miksera ubić jajka (w całości, nie rozdzielamy na żółtka i białka) z cukrem i ekstraktem z wanilii (ubijałam końcówką do ubijania białek, przez kilka minut, na najwyższych obrotach miksera). Powinna powstać jasna, kremowa, lekka masa. Do ubitej w ten sposób masy wlać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Wsypać suche składniki (migdały z kakao, solą i proszkiem), delikatnie wymieszać.
Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej surowe ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 - 65 minut (wg oryginalnego przepisu 20 - 25 minut, ale wg mnie to niewykonalne, ciasto po tym czasie jest całkowicie płynne; możecie jednak sprawdzić po tym czasie). Upieczone ciasto powinno lekko odchodzić od ścianek formy, na włożonym patyczku nie powinno być śladów surowego ciasta.
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
50 g masła lub tluszczu kokosowego (np. Planta)
1 łyżka kakao
2 posiekane batoniki daim (łączna waga 60g)
Czekoladę, masło, kakao, umieścić w miseczce i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Przestudzoną polewą polać ciasto, posypać batonikami daim.
Smacznego :-)
Przepis z książki 'Scandilicious' S. Johansen, zmodyfikowany.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/daim-cake-ciasto-z-batonikami-daim