Wykonanie

Czekoladowa granola - to lekarstwo na najbardziej depresyjne, ponure, zimowe poniedziałki. Jest wspaniała, mocno czekoladowa, obłędnie uzależniająca. Dobry start w pracowity dzień, doskonała z
mlekiem,
jogurtem lub po prostu wyjadana łyżką ze słoika. Jako fanka
czekolady gorzkiej dodaję do niej prażone ziarna kakaowca - ich wytrawny, mocno
czekoladowy smak i orzechowa chrupkość wzbogacają smak granoli i wznoszą go na wyższy level. Ale to już dla prawdziwych czekoholików! Uzupełnieniem są czerwone
owoce suszonej wiśni lub
żurawiny - w obu przypadkach smak będzie bezbłędny. Bardzo polecam :-).Składniki:300 g
płatków owsianych100 g
orzechów pekan lub włoskich (można je z grubsza posiekać)1/3 szklanki prażonych ziaren kakaowca, pokruszonego (niekoniecznie)4 łyżki
kakao1 łyżeczka
cynamonu170 g
miodu (lub golden
syrupu,
syropu klonowego,
nektaru z agawy)80 g jasnego
brązowego cukru*szczypta
soli4 łyżki
oleju słonecznikowego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii300 g suszonych
wiśni lub
suszonej żurawiny100 g drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) gorzkich lub
mlecznych lub posiekanej
czekoladyNa blachę do ciasta wysypać
płatki owsiane,
orzechy, ziarna kakaowca. Wymieszać.Do małego garnuszka wlać
miód, dodać
cukier,
sól,
olej, ekstrakt z
wanilii,
kakao,
cynamon. Wymieszać, podgrzewając, do połączenia się składników, nie gotować. Powinna powstać masa przypominająca gęsty,
czekoladowy syrop.
Czekoladowy syrop wylać na blachę na nasze
płatki, wymieszać, do połączenia i dokładnego pokrycia
płatków. Granola powinna się sklejać, nie powinna wyjść sypka - w razie potrzeby dolać więcej
miodu, wymieszać.Wstawić do piekarnika i piec około 30 - 35 minut w temperaturze 170ºC, mieszając co pewien czas by się nie przypaliła Wyjąć, do gorącej dodać drobinki
czekoladowe, wymieszać. Na sam koniec wmieszać suszone
wiśnie.Przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2 - 3 tygodni.* Ilość
cukru można zmniejszyć, do smaku. Zamiast można dodać więcej
miodu.Smacznego :-).