ßßß Cookit - przepis na Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność

Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność

nazwa

Wykonanie

Dzwoni telefon. Odbieram (bo dlaczego by nie...?).
C.: Cześć.
Ja: No hej.
C.: Chyba nie zdążę wrócić, zanim będziesz musiała wyjść do pracy.
Ja: Eee, nie szkodzi. Mgła jest, to jedź ostrożnie.
C.: Jak zawsze. Do zobaczenia.
Ja: Pa!
Zupełnie nieistotna rozmowa, która mogłaby się rozegrać między dwojgiem ludzi; tak naprawdę gdziekolwiek. Nie byłoby w niej nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że rozegrała się o drugiej trzydzieści nad ranem . W niedzielę .
Ot, codzienność.
Weekendowość...?
Na śniadania w środku nocy najlepsza jest granola. Chleb wtedy nie wchodzi w grę, bo nie potrafię się zmusić do jego żucia o tak dziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał!
Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według C. za mało) syropem klonowym i lekko dymnym cukrem muscovado. Do tego słodko-kwaśne kawałki suszonych wiśni, i już nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Intensywnie czekoladowa, niemal wytrawna w smaku (dla dzieci proponuję pominąć ziarna kakaowca, i przynajmniej część czekolady zamienić na mleczną), dla mnie idealna. Rozpoczęty nią dzień, nawet taki w środku nocy, po prostu musi być dobry.
Przepis znalazłam u Doroty .
Zamiast pekanów, jeśli ich nie macie, proponuję użyć orzechów laskowych. Też jest boska!
Granola czekoladowa z ziarnami kakaowca i suszonymi wiśniami
Składniki:
(na 2 l)
200 g płatków owsianych drobnych
100 g płatków owsianych grubych
100 g płatków jaglanych
100 g orzechów pekan
50 g ziaren kakaowca
30 g kakao
100 g syropu klonowego
100 g ciemnego cukru muscovado
4 łyżki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g ciemnej czekolady (75%)
200 g suszonych wiśni
Płatki, grubo posiekane orzechy i ziarna kakaowca wymieszać.
W garnuszku wymieszać kakao, syrop klonowy, cukier, olej i ekstrakt, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość połączy się w gładką masę. Wlać ją do płatków, dokładnie wymieszać tak, aby masa oblepiła płatki.
Przełożyć wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 170 st. C. przez 30 minut, 3-4 razy w trakcie pieczenia mieszając.
Przestudzić, dodać posiekaną czekoladę i wiśnie, wymieszać.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
A niedługo pokażę Wam, co z taką granolą można zrobić oprócz prozaicznego zjadania jej na śniadanie.
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2016/04/najczekoladowsza-granola-i-nasza.html