Wykonanie
Dzwoni telefon. Odbieram (bo dlaczego by nie...?).C.: Cześć.Ja: No hej.C.: Chyba nie zdążę wrócić, zanim będziesz musiała wyjść do pracy.Ja: Eee, nie szkodzi. Mgła jest, to jedź ostrożnie.C.: Jak zawsze. Do zobaczenia.Ja: Pa!Zupełnie nieistotna rozmowa, która mogłaby się rozegrać
między dwojgiem ludzi; tak naprawdę gdziekolwiek. Nie byłoby w niej nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że rozegrała się o drugiej trzydzieści nad ranem . W niedzielę .Ot, codzienność.Weekendowość...?Na śniadania w środku nocy najlepsza jest granola.
Chleb wtedy nie wchodzi w grę, bo nie potrafię się zmusić do jego żucia o tak
dziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał!Ta akurat jest obłędnie czekoladowa.
Kakao, ciemna
czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według C. za mało)
syropem klonowym i lekko dymnym
cukrem muscovado. Do tego słodko-kwaśne kawałki suszonych
wiśni, i już nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Intensywnie czekoladowa, niemal wytrawna w smaku (dla dzieci proponuję pominąć ziarna kakaowca, i przynajmniej część
czekolady zamienić na
mleczną), dla mnie idealna. Rozpoczęty nią dzień, nawet taki w środku nocy, po prostu musi być dobry.Przepis znalazłam u Doroty .Zamiast pekanów, jeśli ich nie macie, proponuję użyć
orzechów laskowych. Też jest boska!Granola czekoladowa z ziarnami kakaowca i suszonymi
wiśniamiSkładniki:(na 2 l)200 g
płatków owsianych drobnych100 g
płatków owsianych grubych100 g
płatków jaglanych100 g
orzechów pekan50 g ziaren kakaowca30 g
kakao100 g
syropu klonowego100 g ciemnego
cukru muscovado4 łyżki
oleju1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g ciemnej
czekolady (75%)200 g suszonych
wiśniPłatki, grubo posiekane
orzechy i ziarna kakaowca wymieszać.W garnuszku wymieszać
kakao,
syrop klonowy,
cukier,
olej i ekstrakt, podgrzewać, aż
cukier się rozpuści i całość połączy się w gładką masę. Wlać ją do
płatków, dokładnie wymieszać tak, aby masa oblepiła
płatki.Przełożyć wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 170 st. C. przez 30 minut, 3-4
razy w trakcie pieczenia mieszając.Przestudzić, dodać posiekaną
czekoladę i
wiśnie, wymieszać.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego!A niedługo pokażę Wam, co z taką granolą można zrobić oprócz prozaicznego zjadania jej na śniadanie.