Wykonanie
Bardzo uzależniająca granola! :) Moja starsza córeczka, która ostatnio niechętnie jadła takie przekąski pożarła wielką porcję; młodsza domagała się dokładki! Granolę jedliśmy z dodatkiem
mleka roślinnego (mieliśmy akurat
ryżowe z
wanilią), które zamieniło się w przepyszną
czekoladę do wypicia, a także z
jogurtem. Smaczna jest też zjadana tak po prostu, bezpośrednio ze słoika :) Bardzo szybko znika, więc następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Przepis oryginalny pochodzi stąd . W mojej wersji nie użyłam nasion chia, które w Polsce nie są łatwo dostępne; w zamian zastosowałam rosnące w naszym
kraju siemię lniane.Składniki:3 filiżanki
płatków owsianych1 filiżanka gryki niepalonej1.5 filiżanki
płatków kokosowych1 filiżanka
orzechów laskowych1/4 filiżanki
siemienia lnianego2 kopiaste łyżki
cukru palmowego (lub innego nierafinowanego)1/2 łyżeczki
soli morskiej3 łyżki
syropu klonowego /miodu /syropu z agawy3 łyżki
oleju kokosowegoziarenka z 1/2
laski wanilii1 kopiasta łyżka
kakao (najlepiej ekologicznego)1 kopiasta łyżka karobu (można użyć
kakao zamiast)
Płatki owsiane,
kokosowe, grykę,
orzechy,
siemię lniane i
cukier wymieszałam w misce.
Olej kokosowy rozpuściłam w garnuszku, dodałam
syrop klonowy,
sól, ziarnka
wanilii oraz
kakao i karob. Wymieszałam - ze składników powstała gęsta
czekolada, którą następnie wymieszałam z suchymi składnikami.Wyłożyłam papierem do pieczenia blachę; wysypałam na nią granolę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wymieszałam granolę i piekłam kolejne 15 minut, w trakcie których mieszałam 3-4
razy (trzeba uważać, by granoli nie przypalić; kiedy
orzechy będą upieczone to znak, że granola jest gotowa).Po wystudzeniu przełożyłam do słoja.