ßßß
Bardzo uzależniająca granola! :) Moja starsza córeczka, która ostatnio niechętnie jadła takie przekąski pożarła wielką porcję; młodsza domagała się dokładki! Granolę jedliśmy z dodatkiem mleka roślinnego (mieliśmy akurat ryżowe z wanilią), które zamieniło się w przepyszną czekoladę do wypicia, a także z jogurtem. Smaczna jest też zjadana tak po prostu, bezpośrednio ze słoika :) Bardzo szybko znika, więc następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Przepis oryginalny pochodzi stąd . W mojej wersji nie użyłam nasion chia, które w Polsce nie są łatwo dostępne; w zamian zastosowałam rosnące w naszym kraju siemię lniane.Składniki:3 filiżanki płatków owsianych1 filiżanka gryki niepalonej1.5 filiżanki płatków kokosowych1 filiżanka orzechów laskowych1/4 filiżanki siemienia lnianego2 kopiaste łyżki cukru palmowego (lub innego nierafinowanego)1/2 łyżeczki soli morskiej3 łyżki syropu klonowego /miodu /syropu z agawy3 łyżki oleju kokosowegoziarenka z 1/2 laski wanilii1 kopiasta łyżka kakao (najlepiej ekologicznego)1 kopiasta łyżka karobu (można użyć kakao zamiast)Płatki owsiane, kokosowe, grykę, orzechy, siemię lniane i cukier wymieszałam w misce.Olej kokosowy rozpuściłam w garnuszku, dodałam syrop klonowy, sól, ziarnka wanilii oraz kakao i karob. Wymieszałam - ze składników powstała gęsta czekolada, którą następnie wymieszałam z suchymi składnikami.Wyłożyłam papierem do pieczenia blachę; wysypałam na nią granolę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wymieszałam granolę i piekłam kolejne 15 minut, w trakcie których mieszałam 3-4 razy (trzeba uważać, by granoli nie przypalić; kiedy orzechy będą upieczone to znak, że granola jest gotowa).Po wystudzeniu przełożyłam do słoja.