ßßß
Miękkie, delikatne ciasteczka świąteczne z dodatkiem świeżej żurawiny. Z mleczną czekoladą w postaci drobinek czekoladowych (chocolate chips). Żurawina wyśmienicie przełamuje słodkość ciastek i bez niej nie byłoby to samo.. ;-). Polecam!Składniki na około 25 sztuk:1 szklanka mąki pszennejpół łyżeczki cynamonupół łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli145 g masła2/3 szklanki jasnego brazowego cukru1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka płatków owsianych3/4 szklanki mlecznych czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub posiekanej mlecznej czekoladypół szklanki świeżych żurawin, z grubsza posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cynamon, sodę, sól; odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i ucierać. Do masy wsypać płatki owsiane, odłożone wcześniej suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać czekoladę i żurawiny, wymieszać.2 płaskie blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżką porcje ciasta i układać na blaszkach, w sporych odstępach od siebie.Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się złocić. Wyjąć, przestudzić na blaszce (ciasteczka będą miękkie), następnie przenieść na kratkę.Dodatkowo:50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, połamanejCzekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować ciasteczka zygzakami z czekolady, używając łyżeczki lub odciętej końcówki jednorazowego worka cukierniczego. Pozostawić na godzinę do zastygnięcia czekolady.Można przechowywać do 7 dni, w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Bon appetit - Desserts' Barbara Fairchild