ßßß
 
            
         źródło przepisu: www.mojewypieki.com(składniki na 2 blaszki)1 1/2 szklanki mąki pszennejłyżeczka sody oczyszczonejszklanka masła orzechowego (około 300 g) - użyłam masła typu crunchy60 g masła, w temperaturze pokojowejszklanka brązowego cukru2 duże jajkałyżeczka ekstraktu z wanilii240 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub pokrojonej drobno czekolady gorzkiej lub mlecznejW misie miksera utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem. Dodawać jajka, kolejno, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować, tylko do wymieszania. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać czekoladę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 centymetrów pomiędzy ciastkami (robiłam z połowy porcji, lepiłam kulki wielkości sporego orzecha włoskiego, wyszło mi 25 sztuk wcale niemałych ciasteczek).Piec około 13-15 minut w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.Smacznego!
źródło przepisu: www.mojewypieki.com(składniki na 2 blaszki)1 1/2 szklanki mąki pszennejłyżeczka sody oczyszczonejszklanka masła orzechowego (około 300 g) - użyłam masła typu crunchy60 g masła, w temperaturze pokojowejszklanka brązowego cukru2 duże jajkałyżeczka ekstraktu z wanilii240 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub pokrojonej drobno czekolady gorzkiej lub mlecznejW misie miksera utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem. Dodawać jajka, kolejno, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować, tylko do wymieszania. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać czekoladę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 centymetrów pomiędzy ciastkami (robiłam z połowy porcji, lepiłam kulki wielkości sporego orzecha włoskiego, wyszło mi 25 sztuk wcale niemałych ciasteczek).Piec około 13-15 minut w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.Smacznego!

