ßßß
 
            
         Ciastka według Marthy Stewart - dla wielbicieli masła orzechowego, zarówno 'smooth' jak i 'crunchy'. Doskonale smakują z drobnymi kawałkami czekolady. Samo ciasto jest dość tłuste, choć po upieczeniu ciastka są bardzo smaczne i nie za słodkie. Wyszło mi ich dużo mniej niż z oryginalnego przepisu, głównie dlatego, że ułatwiłam sobie pracę i wykładałam je na blaszkę łyżką do lodów. Sycące. Polecam :-).Składniki na około 30 ciastek (2 blaszki):1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)60 g masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka miałkiego brązowego cukru2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii240 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub mlecznejW misie miksera utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować, tylko do połączenia się składników.Makę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać drobinki czekolady.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub jak u mnie na matą teflonową) wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 cm pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 - 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Ciastka według Marthy Stewart - dla wielbicieli masła orzechowego, zarówno 'smooth' jak i 'crunchy'. Doskonale smakują z drobnymi kawałkami czekolady. Samo ciasto jest dość tłuste, choć po upieczeniu ciastka są bardzo smaczne i nie za słodkie. Wyszło mi ich dużo mniej niż z oryginalnego przepisu, głównie dlatego, że ułatwiłam sobie pracę i wykładałam je na blaszkę łyżką do lodów. Sycące. Polecam :-).Składniki na około 30 ciastek (2 blaszki):1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)60 g masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka miałkiego brązowego cukru2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii240 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub mlecznejW misie miksera utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować, tylko do połączenia się składników.Makę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać drobinki czekolady.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub jak u mnie na matą teflonową) wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 cm pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 - 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).