Wykonanie
            Miałam niedawno urodziny. Miałam je, i nie boję się do tego przyznać. Mam 20 lat (+VAT) i z tej okazji moja koleżanka Ola dała mi wspaniały prezent - uroczy, owinięty kokardką słoik, diabelsko pysznych 
ciasteczek z 
masła orzechowego z kawałkami grzesznie smacznej 
czekolady. Znam tylko dwie osoby, ktore tak pysznie pieką i jedną z nich jest właśnie Ola. Zdolna bestia wpędza mnie i moje zakalce w kompleksy.A propo urodzin. Akurat wczoraj na jednym z portali zobaczyłam artykuł. Coś w stylu: "Ile masz lat? Sprawdź ile czasu zostało ci do momentu, kiedy mężczyźni przestaną się Tobą interesować". Kto pisze takie rzeczy??!! No kto?!! Na pewno ktoś, kto nie zasługuje na te pyszne 
ciasteczka!!
Ciasteczka z 
masłem orzechowym - składniki:- 1,5 szklanki 
mąki pszennej- 1 łyżeczka 
sody oczyszczonej- 350 g 
masła orzechowego- 60 g 
masła, o temperaturze pokojowej- 1 szklanka 
brązowego cukru- 3 duże 
jajka- 
cukier waniliowy- 200 g 
czekoladowych drobinek lub pokrojonej drobno 
czekolady gorzkiej lub 
mlecznej, lub obydwuNiezbędne jest, aby 
jajka i 
masło nie były zimne, tylko w temperaturze pokojowej.
Ciasteczka z 
masłem orzechowym - przygotowanie:Utrzeć 
masło orzechowe z 
masłem i 
cukrem. Po uzyskaniu jednolitej masy stopniowo dodawać 
jajka. Dodać 
cukier waniliowy i wymieszać z masą.
Mąkę przesiać z 
soda oczyszczoną oraz stopniowo dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodać 
czekoladę i całość wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz formować okrągłe 
ciasteczka. Należy zostawić odstępy ok 3 cm pomiędzy 
ciastkami, które w trakcie pieczenia rosną. Piec w temperaturze ok 170-180ºC przez ok 10-15 minut, do lekkiego zbrązowienia.
Ciasteczka powinny być delikatnie wilgotne po wyjęciu z piekarnika.
Ciasteczka ciepłe są bardzo kruche, dlatego polecam odstawienie blachy do wystygnięcia.
