ßßß
 
            
         Ostatnio mniej mnie na blogu, czego przyczyną jest chwilowy brak aparatu. Cyfrówka, której używałam należy do mojego brata i musiałam ją zwrócić na czas jego urlopu. Zwolniłam więc tempo i wykorzystuję ten moment na poszukiwania dalszych inspiracji i przepisów. Poza tym podjęłam wreszcie decyzję o zakupie wymarzonej od dawna lustrzanki i teraz z niecierpliwością wypatruję przesyłki z nowym aparatem :))Tymczasem mam dla Was ostatni z przepisów, które udało mi się wypróbować, zanim brat wyjechał na wakacje – c iasteczka, w których się po prostu zakochacie :) Już po pierwszym gryzie wiadomo, że na jednym się nie skończy ;) Jest w nich wszystko, co w ciastkach kocham najbardziej – owsianka, masło orzechowe, czekolada, M&Ms. Wszystko we wprost idealnych proporcjach, co jest zasługą Sally, która złożyła ten genialny przepis w całość. Wierzcie mi, lepiej się już nie da.Gorąco polecam :)Składniki na około 30 średniej wielkości ciastek:115g masła w temperaturze pokojowej (najlepiej słonego, ale możecie też użyć niesolonego i dodać do przepisu 1/4 łyżeczki soli)100 jasnego brązowego cukru (najlepiej drobnego)50g drobnego cukru do wypieków185g gładkiego masła orzechowego1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/2 łyżeczki sody160g mąki pszennej40g płatków owsianych, błyskawicznychokoło 150g M&Ms90g mlecznej czekolady, drobno posiekanej lub mlecznych chocolate chipsWykonanie:Ucieraj masło z cukrami na wolnych obrotach miksera przez około 3 minuty (masa powinna być jasna i puszysta). Dodaj masło orzechowe i wymieszaj, następnie jajko i znów zmiksuj, a na koniec wanilię.Stopniowo wmieszaj mąkę oraz sodę, miksując krótko na wolnych obrotach. Staraj się nie mieszać zbyt długo. Na koniec wmieszaj do masy płatki owsiane, M&Ms oraz czekoladę.Formuj sporej wielkości kulki (około 2 łyżek ciasta na jedno ciastko) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia*. Odstępy między nimi nie muszą być zbyt duże, ciasteczka nie rozpływają się zbytnio podczas pieczenia. Możesz w każdą kulkę wcisnąć kilka dodatkowych M&Ms.Piecz ciastka w temperaturze 180°C przez 8 – 10 minut (nie dłużej). Upieczone wyjmij, spłaszcz nieco drewnianą łyżką i odstaw na około 10 minut, po czym delikatnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Ciastka będą wydawały się bardzo miękkie i niedopieczone, ale stwardnieją w miarę stygnięcia.Smacznego :)
Ostatnio mniej mnie na blogu, czego przyczyną jest chwilowy brak aparatu. Cyfrówka, której używałam należy do mojego brata i musiałam ją zwrócić na czas jego urlopu. Zwolniłam więc tempo i wykorzystuję ten moment na poszukiwania dalszych inspiracji i przepisów. Poza tym podjęłam wreszcie decyzję o zakupie wymarzonej od dawna lustrzanki i teraz z niecierpliwością wypatruję przesyłki z nowym aparatem :))Tymczasem mam dla Was ostatni z przepisów, które udało mi się wypróbować, zanim brat wyjechał na wakacje – c iasteczka, w których się po prostu zakochacie :) Już po pierwszym gryzie wiadomo, że na jednym się nie skończy ;) Jest w nich wszystko, co w ciastkach kocham najbardziej – owsianka, masło orzechowe, czekolada, M&Ms. Wszystko we wprost idealnych proporcjach, co jest zasługą Sally, która złożyła ten genialny przepis w całość. Wierzcie mi, lepiej się już nie da.Gorąco polecam :)Składniki na około 30 średniej wielkości ciastek:115g masła w temperaturze pokojowej (najlepiej słonego, ale możecie też użyć niesolonego i dodać do przepisu 1/4 łyżeczki soli)100 jasnego brązowego cukru (najlepiej drobnego)50g drobnego cukru do wypieków185g gładkiego masła orzechowego1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/2 łyżeczki sody160g mąki pszennej40g płatków owsianych, błyskawicznychokoło 150g M&Ms90g mlecznej czekolady, drobno posiekanej lub mlecznych chocolate chipsWykonanie:Ucieraj masło z cukrami na wolnych obrotach miksera przez około 3 minuty (masa powinna być jasna i puszysta). Dodaj masło orzechowe i wymieszaj, następnie jajko i znów zmiksuj, a na koniec wanilię.Stopniowo wmieszaj mąkę oraz sodę, miksując krótko na wolnych obrotach. Staraj się nie mieszać zbyt długo. Na koniec wmieszaj do masy płatki owsiane, M&Ms oraz czekoladę.Formuj sporej wielkości kulki (około 2 łyżek ciasta na jedno ciastko) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia*. Odstępy między nimi nie muszą być zbyt duże, ciasteczka nie rozpływają się zbytnio podczas pieczenia. Możesz w każdą kulkę wcisnąć kilka dodatkowych M&Ms.Piecz ciastka w temperaturze 180°C przez 8 – 10 minut (nie dłużej). Upieczone wyjmij, spłaszcz nieco drewnianą łyżką i odstaw na około 10 minut, po czym delikatnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Ciastka będą wydawały się bardzo miękkie i niedopieczone, ale stwardnieją w miarę stygnięcia.Smacznego :) * Jeśli masa jest zbyt miękka i bardzo się lepi, można ją włożyć na pół godziny do lodówki, żeby trochę stężała.
* Jeśli masa jest zbyt miękka i bardzo się lepi, można ją włożyć na pół godziny do lodówki, żeby trochę stężała.