Wykonanie
Pod wpływem impulsu kupiłam dziś słoik
masła orzechowego. Będąc już w domu zajęłam się przeglądaniem internetu i natrafiłam na przepis na
ciasteczka z
masła orzechowego bez
mąki, za to z dodatkiem
płatków owsianych. Nie mogłam ich nie upiec :)
Ciastka z owsianką, których głównym składnikiem jest
masło orzechowe z kawałkami orzeszków po prostu musiały być dobre.Takie właśnie są. Pyszne. Prawdziwa gratka dla wielbicieli
masła orzechowego (mój brat) i owsianych
ciasteczek (ja). Be.z grama
mąki, z niewielką ilością
sody, która pomaga im rosnąć i
cynamonem, który podkreśla ich wspaniały smak i aromat. Chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące wewnątrz. Ciężko się od nich oderwać. Najlepiej od razu podwoić porcję :)Gorąco polecam :)* przepis pochodzi z bloga sallysbakingaddiction.comSkładniki na ok. 14
ciastek:3/4 szklanki
płatków owsianych bezglutenowych (najlepiej grubych, nie przemielonych np. Gluten free Jumbo Oats)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
cynamonu1 szklanka
masła orzechowego z kawałkami orzeszków (może być też gładkie)1 duże
jajko6 łyżek jasnego
brązowego cukruok. pół szklanki ciemnych
czekoladowych czipsów (chocolate
chips) lub drobno posiekanej
gorzkiej czekolady (ja dałam pół na pół z
mleczną)Wykonanie:
Płatki owsiane,
sodę i
cynamon wymieszaj. Odłóż na bok.
Jajka roztrzep w dużej misce. Dodaj do nich
brązowy cukier oraz
masło orzechowe i wymieszaj dokładnie.Połącz suche składniki z mokrymi, mieszając dokładnie przy pomocy szpatułki lub najlepiej drewnianej łyżki (masa będzie gęsta, więc będziecie do tego potrzebować trochę siły). Na koniec wmieszaj
czekoladowe czipsy/posiekaną
czekoladę. Odstaw na pół godziny do lodówki.Piekarnik nagrzej do temperatury 175 °C . Przygotuj dwie blachy do
ciastek i wyłóż je papierem do pieczenia.
Ciastka wykładaj na blachy w sporych odstępach (najlepiej formując po 7
ciasteczek na każdej blasze), odmierzając ok. 1,5 łyżki masy na każde
ciastko.Piecz 8 – 10 minut lub nieco dłużej (kolejne 2 – 3 minuty), jeśli chcesz, by
ciastka były bardziej chrupiące z wierzchu.Smacznego :)