Wykonanie

Tradycyjne świąteczne ciasto Brytyjczyków. Bardzo mnie kusiło w każdym supermarkecie :-). Piecze się je nawet kilka tygodni przed świętami, a
potem tylko zagląda do niego co pewien czas i 'podlewa'
alkoholem. Nie zabrałam się za nie wcześniej, dzień przed Wigilią w zupełności wystarczył - wszak to przepis na 'last minute' Christmas
Cake... Ciasto wyszło wilgotne, lekko klejące od ogromu
owoców. Trochę podobne w smaku do rodzimego keksa, choć mocniej nasączone
alkoholem. W przeszłości do ciasta wkładano sześciopensówkę, owiniętą w papier, na szczęście dla tego, kto
monetę odnalazł.. Przepisów na Christmas
Cake jest mnóstwo, może za rok uda mi się przygotować bardziej tradycyjne? A
powiem Wam, że jest pyszne...Składniki:375 g sułtanek250 g
rodzynków250 g koryntek125 g kandyzowanej skórki z
cytrusów100 g kandyzowanych
wiśni, przekrojonych na pół55 g kandyzowanego
ananasa60 g kandyzowanej
moreli250 g
masła, posiekanego200 g ciemnego
brązowego cukru125 ml
brandy125 ml
wody2 łyżeczki otartej skórki z
pomarańczy1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny1 łyżka melasy5
jajek, delikatnie roztrzepanych310 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnku wymieszać
owoce,
masło,
cukier,
brandy,
wodę. Mieszać, podgrzewając, aż
masło się roztopi a
cukier rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast ściągnąć z palnika. Wystudzić.Formę okrągłą o średnicy 23 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia (powinien wystawać ponad formę około 5 cm od krawędzi).Do wystudzonej masy dodać skórkę, melasę,
jajka,
potem wmieszać (łyżką) przesiane suche składniki.Ciasto nałożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 2,5 godziny. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem - ciasto może być wilgotne od
owoców, ale nie powinno być na nim śladów surowego ciasta (piekłam 15 minut krócej). Gorące ciasto przykryć szczelnie folią, wystudzić w formie. Przechowywać w chłodzie do tygodnia czasu, a pewnie można i dłużej...Smacznego :-).Przepis na ciasto pochodzi z 'The Australian Women's Weekly'.