ßßß Cookit - przepis na Lekki keks angielski

Lekki keks angielski

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak u was, ale na moim stole nie może zabraknąć w święta keksu ;)
Już drugi rok keks robi u nas Pani Jadzia, więc mój musiał poczeka aż pierwszy się skończy ;)
Przepis pochodzi z "Dekoracji ciast" z małą modyfikacją, zamiast jednych rodzinek dałam skórki kandyzowanej (mieszanki do keksa), bo została nam z poprzednich ;)
Ciasto to można przerobić na muffinki. Wystarczy skrócić czas pieczenia do 15-25 minut.
Składniki:
225g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
175g masła
175g cukru
2 jajka
pomarańcza
225g rodzynek
110g rodzynek sułtańskich (ja dałam skórkę kandyzowaną)
jabłko
50g posiekanych orzechów włoskich
110g wiśni kandyzowanych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 180st. C. Natłuść formę do pieczenia.
Przesiej mąkę, sodę i przyprawę korzenną do dużej miski.
W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na lekką, puszystą masę.
Żeby masa się nie ścięła, dodawaj do niej po 1 jajku i po łyżce mąki.
Kidy wbijesz jajka, dosyp pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.
Zetrzyj drobno skórkę pomarańczy i dodaj ją do masy razem z rodzynkami, skórką kandyzowaną i kandyzowaną wiśnią pokrojoną na kawałki..
Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach jabłko i dodaj je do masy razem z orzechami.
Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch łyżką.
Piecz 75-90 minut.
Smacznego ;)
Źródło:http://kulinarne-podboje-szefowej.blogspot.com/2014/01/lekki-keks-angielski.html