ßßß
Składniki:225g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki przyprawy korzennej175g masła175g cukru2 jajkapomarańcza225g rodzynek110g rodzynek sułtańskich (ja dałam skórkę kandyzowaną)jabłko50g posiekanych orzechów włoskich110g wiśni kandyzowanychPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do temp. 180st. C. Natłuść formę do pieczenia.Przesiej mąkę, sodę i przyprawę korzenną do dużej miski.W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na lekką, puszystą masę.Żeby masa się nie ścięła, dodawaj do niej po 1 jajku i po łyżce mąki.Kidy wbijesz jajka, dosyp pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.Zetrzyj drobno skórkę pomarańczy i dodaj ją do masy razem z rodzynkami, skórką kandyzowaną i kandyzowaną wiśnią pokrojoną na kawałki..Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach jabłko i dodaj je do masy razem z orzechami.Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch łyżką.Piecz 75-90 minut.Smacznego ;)