Wykonanie
Nie wiem jak u was, ale na moim
stole nie może zabraknąć w święta keksu ;)Już drugi rok keks robi u nas Pani Jadzia, więc mój musiał
poczeka aż pierwszy się skończy ;)Przepis pochodzi z "Dekoracji ciast" z małą modyfikacją, zamiast jednych rodzinek dałam skórki kandyzowanej (mieszanki do keksa), bo została nam z poprzednich ;)Ciasto to można przerobić na muffinki. Wystarczy skrócić czas pieczenia do 15-25 minut.

Składniki:225g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
przyprawy korzennej175g
masła175g
cukru2
jajkapomarańcza225g
rodzynek110g
rodzynek sułtańskich (ja dałam skórkę kandyzowaną)
jabłko50g posiekanych
orzechów włoskich110g
wiśni kandyzowanychPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do temp. 180st. C. Natłuść formę do pieczenia.Przesiej
mąkę,
sodę i
przyprawę korzenną do dużej miski.W drugiej misce zmiksuj
masło z
cukrem na lekką, puszystą masę.Żeby masa się nie ścięła, dodawaj do niej po 1
jajku i po łyżce
mąki.Kidy wbijesz
jajka, dosyp pozostałą
mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.Zetrzyj drobno skórkę
pomarańczy i dodaj ją do masy razem z
rodzynkami, skórką kandyzowaną i kandyzowaną
wiśnią pokrojoną na kawałki..Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach
jabłko i dodaj je do masy razem z
orzechami.Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch łyżką.Piecz 75-90 minut.Smacznego ;)