ßßß Cookit - przepis na Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

nazwa

Wykonanie

Oto kolejny z wypieków, po pierniku staropolskim, który możecie przygotować wcześniej. Tak naprawdę, to ostatnia chwila na upieczenie tego keksu, gdyż musi on leżakować około 3 tygodni prze Świętami. Przygotujcie go koniecznie. Jest łatwy, obłędnie pachnie i jest przepełniony bakaliami. Ja zrobiłam wersję kilogramową, ale u Nigelli jest też dwu i trzykilogramowa.
Składniki (na tortownicę 18 cm lub kwadratową 15 cm):
350 g rodzynek sułtańskich
110 g rodzynek
50 g koryntek
50 g kandyzowanych wiśni
50 g kandyzowanych skórek
60 ml brandy lub sherry
110 g masła w temp. pokojowej
90 g cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 jajka
1 łyżka dżemy pomarańczowego
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (np tej)
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie owoce i skórki kandyzowane wkładamy do miski i zalewamy brandy (zalałam większą ilością niż 60 ml). Przykrywamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Formę wykładamy podwójną warstwą brązowego papieru do pieczenia. Ma wystawiać około 10 cm z ponad brzegi formy.
Masło ucieramy z cukrem, aż będzie puszyste. Dodajemy otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy dżem pomarańczowy. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sól i przyprawy. Na zmianę dodajemy do utartego masła z jajkami mąkę i namoczone owoce. Mieszamy po każdym dodaniu składników. Na koniec dodajemy esencję migdałową i mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy przez 2 - 2,5 godziny, do suchego patyczka.
Upieczone, gorące ciasto smarujemy kilkoma łyżkami alkoholu. Zawijamy w folię aluminiową (w formie) i studzimy w ten sposób. Kiedy ciasto już ostygnie przekładamy do nowej folii i zamykamy w puszce. Odstawiamy na około 3 tygodnie. Keks możemy polać lukrem przed podaniem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/12/Keks-Bozonarodzeniowy-Nigelli.html