ßßß Cookit - przepis na Piernikowe biszkopty

Piernikowe biszkopty

nazwa

Wykonanie

Oj jakie te biszkopty są pyszne i aromatyczne. Bardzo dziękuje Sosna za ten przepis. Biszkopty są po prostu wspaniałe. Zrobiłam od razu z dwóch porcji i zniknęły bardzo szybko. Polecam wam te ciacha, zróbcie je na święta. Super sprawdzą się do deserów czy jako spód do ciast. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniczku i radzę je głęboko schować bo inaczej po prostu się ulatniają jak mgła. Możemy je upiec i podarować jako prezent, z pewnością będą smakować.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 90 g miękkiego masła
- 125 g mąki pszennej
- 100 ml miodu - u mnie akacjowy od Miody Polskie
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- cukier trzcinowy do posypania ciasteczek
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i przyprawę do piernika. W misie miksera zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajko i ponownie miksować. Cały czas miksując dodać miód, skórkę z pomarańczy i na koniec dodawać stopniowo mąkę. Ciasto jest dość luźne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, można formować kulki, ale jest to dość trudne ze względu na konsystencję ciasta, ja po prostu nakładałam ciasto łyżeczką na blaszkę i je lekko rozpłaszczyłam. Posypałam cukrem trzcinowym. Biszkopty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i biszkopty układamy na kratkę, aby wystygły i wtedy lekko stwardnieją. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/12/piernikowe-biszkopty.html