Wykonanie
Oj jakie te
biszkopty są pyszne i aromatyczne. Bardzo dziękuje Sosna za ten przepis.
Biszkopty są po prostu wspaniałe. Zrobiłam od razu z dwóch porcji i zniknęły bardzo szybko. Polecam wam te ciacha, zróbcie je na święta. Super sprawdzą się do deserów czy jako spód do ciast. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniczku i radzę je głęboko schować bo inaczej po prostu się ulatniają jak mgła. Możemy je upiec i podarować jako prezent, z pewnością będą smakować.Zapraszam :-)Składniki:- 90 g miękkiego
masła- 125 g
mąki pszennej- 100 ml
miodu - u mnie akacjowy od
Miody Polskie- 1 łyżeczka
cynamonu- 2 łyżeczki
przyprawy do piernika- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- skórka otarta z połowy
pomarańczy- 1/4 łyżeczki
soli- 60 g
cukru trzcinowego- 1
jajko-
cukier trzcinowy do posypania
ciasteczekWykonanie:Do miski wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
cynamon i przyprawę do piernika. W misie miksera zmiksować
masło z
cukrem na puszystą masę, następnie dodać
jajko i ponownie miksować. Cały czas miksując dodać
miód, skórkę z
pomarańczy i na koniec dodawać stopniowo
mąkę. Ciasto jest dość luźne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, można formować kulki, ale jest to dość trudne ze względu na konsystencję ciasta, ja po prostu nakładałam ciasto łyżeczką na blaszkę i je lekko rozpłaszczyłam. Posypałam
cukrem trzcinowym.
Biszkopty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i
biszkopty układamy na kratkę, aby wystygły i wtedy lekko stwardnieją. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.