Wykonanie
125 g
masła150 g miękkiego
brązowego cukru250 g sułtanek250 g
rodzynek200 g
suszonych moreli pokrojonych w kostkę120 g
wiśni kandyzowanych pokrojonych w ćwiartksok i skórka z jednej
pomarańczy100 ml
brandy plus trochę do nasączenia2
jajka lekko ubite250 g
mąki tortowejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki mielonych przypraw korzennychpół łyżeczki mielonego
cynamonuCiasto z
suszonych owoców - sposób przygotowania: Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłożyć ją pergaminem. W rondlu wymieszać:
masło,
cukier,
suszone owoce,
wiśnie, pokrojoną
skórkę pomarańczową, sok i 100 ml
brandy. Lekko podgrzać, aż
masło się rozpuści, a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zostawić do wystudzenia. Rozgrzać piec do 150 st. Wymieszać pozostałe składniki z
owocami. Całość przełożyć do tortownicy i wygładzić wierzch.Piec przez 2-2 , 5 godziny. Jeśli wierzch za bardzo zbrązowieje, ciasto należy przykryć folią aluminiową. Po 2 godzinach sprawdzić, czy jest już dobre, wkładając patyczek do środka - po wyjęciu powinien być czysty. Jeśli nie, piec jeszcze 15 minut i test powtórzyć. Wystudzić, wyjąć z formy, obrać z pergaminu.Nakłuć w kilku miejscach patyczkiem, polać mniej więcej dwiema łyżkami
brandy. Owinąć w pergamin,
potem w folię, włożyć do szczelnego pudełka.Polewać ciasto
brandy raz w tygodniu aż do świąt. Można przechowywać przez dwa-trzy miesiące.