Wykonanie

Już podczas pieczenia tego ciasta roznosi się w domu piękny zapach...A smak jest również doskonały. To ciasto jest z rodzaju tych które lubię piec najbardziej i delektować się ich smakiem.Proste i szybie do zrobienia. To ciasto takie właśnie jest, autorka nazwała je nawet błyskawicznym :)Składniki :1
pomarańcza , najlepiej z ekologicznej uprawy1/2 szklanki
wody2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1 szklanka
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego, pominęłam125 g miękkiego
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonejewentualnie : 1/2 szklanki
orzechów włoskich, szklanka
rodzynek lub
moreli lub
suszonej żurawiny
Przygotowanie :Z umytej
pomarańczy wyjąć pestki, pokroić ją w ćwiartki- zmiksować na gładko w mikserzeDodać partiami miękkie
masło i
cukier, dobrze zmiksowaćWbić
jajka i dodać do masy
wodę w której rozpuścimy
sodkę- dobrze zmiksowaćWsypać
mąkę i zmiksować, dodać
bakalie, wymieszać łyżką do równomiernego rozprowadzenia dodatków.Piec w wysmarowanej tłuszczem tortownicy przez 60 min. w temp.160*CCiasto zachowa świeżość nawet przez tydzień, ale tyle czasu nikt nie da mu poleżeć:)

przepis stąd