Witam! Dzisiaj na blogu skromne, ale pyszne ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami. Oczywiście dorzucić do nich można różne bakalie... ja dodałam to co akurat miałam w domu :). Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale jak wystygną robią się twarde i kruche.... w sam raz do popołudniowej herbatki :).Składniki(mi wyszło ok. 30 ciasteczek):250 g mąki pszennej250 g płatków owsianych200 g cukru100 g masła2 jajka1/2 łyżeczki sody1 łyżka miodu1 łyżka ciepłej wody1 łyżka ekstraktu waniliowego własnej roboty3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich3/4 szklanki rodzynekJajka wbijamy do miski. Dodajemy do tego 1 łyżkę ciepłej wody i ubijamy około minuty mikserem na najwyższych obrotach dodając stopniowo cukier. Następnie powoli wlewamy rozpuszczone masło (cały czas miksując). Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy płatki owsiane (ja połowę porcji zmieliłam) i sodę. Do sypkich produktów dodajemy wcześniej ubite jajka, łyżkę miodu, bakalie, oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników (ciasto będzie klejące). Ciasteczka formujemy w nieduże kulki i układamy na wysmarowaną masłem blachę. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.Smacznego!