Wykonanie
Idealne
ciasteczka tego typu powinny być kruche, ale nie suche, powinny też być odpowiednio miękkie, ale nie ciągnące. Dzięki Nigelli i jej przepisowi na
ciasteczka czekoladowe, zamieszczonemu w książce „Kuchnia, przepisy z
serca domu”, powstał mój przepis na doskonałe Domowe Pieguski .Składniki:150g
masła lub
margaryny150g
cukru2 łyżki ekstraktu
waniliowegoJajko +
żółtko½ łyżeczki
sody oczyszczonej300g
mąki pszennej100g
czekolady deserowej100g
orzechów włoskich100g
rodzynekWykonanie:
Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno, rodzinki jak są małe, to zostawiamy w całości, a jak duże, to możemy poprzekrajać na pół.
Czekoladę drobno siekamy- ja kupiłam
czekoladowe kropelki, które dodałam do
ciastek.
Masło roztapiamy na małym ogniu i jak nieco przestygnie, to mieszamy z
cukrem. Dodajemy
jajko,
żółtko, ekstrakt
waniliowy i całość bardzo dokładnie miksujemy na puszystą masę. Dodajemy
sodę wymieszaną z
mąką i miksujemy do połączenia składników (masa będzie gęsta, jak nie mamy miksera o dużej mocy, to lepiej wymieszać łyżką). Na samym końcu dodajemy
czekoladę,
orzechy i
rodzynki. Mieszamy i za pomocą łyżki do
lodów nakładamy porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15-20 minut (do momentu aż brzegi
ciastek zaczną się rumienić).

