Wykonanie
Przepis na babeczki
orzechowe z
czekoladą powstał bardzo spontanicznie, a są naprawdę wyjątkowo smaczne, miękkie i warte upieczenia :-). Pachną
orzechami laskowymi i
mleczną czekoladą. Bardzo jesienne ale tak naprawdę świetnie smakują o każdej
porze roku. Mocno polecam!Składniki na 10 - 12 babeczek:125 g
masła1/3 - 1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka1 szklanka
mąki pszennej np. tortowejpół szklanki zmielonych
orzechów laskowych1 łyżeczka
kakao3 łyżki
mleka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g
mlecznej czekolady, posiekanej (lub chocolate
chips)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, zmielone
orzechy laskowe, ekstrakt z
wanilii,
mleko i wymieszać szpatułką do połączenia się składników lub bardzo krótko zmiksować mikserem (tylko do połączenia). Dodać posiekaną
mleczną czekoladę, wymieszać.Blachę do muffinów/babeczek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do wysokości papilotek.Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Po wystudzeniu udekorować gęstniejącą
polewą czekoladową i
orzechami laskowymi.
Polewa czekoladowa:60 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%30 g
mlecznej czekolady, posiekanej30 g
gorzkiej czekolady, posiekanejW małym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekane
czekolady, odłożyć na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Odłożyć do zgęstnienia.Smacznego :-).