Wykonanie
Składniki:Ciasto5 jaj5 łyzek
cukru5 łyzek
mąki1 łyzeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka oddzielić od
zółtek.
Białka ubijać ze szczypta
soli na szytwno nastepnie dodawać stopniowo
cukier i na końcu
zółtka.
Mąke przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułka,żeby piana nie opadła.Tak przygotowane ciasto wlać do okrągłej formy (zwykła okragła do
tortów ) i wyrównać, Piec około 20-25 min do suchego patyczka w temp 180 stopni.Wystudzić.Masa babanowa:
galaretka cytrynowa badź pomarańczowa4 lub 5
bananówsok z cytrynyBanany obrać i wrzucić do blendera i z zmiksować na papkę dodać sok z połówki
cytryny.
Galaretke wcześniej rozpuścic w jednej szklance gorącej
wody, Ostudzić.Gdy bedzie juz zimna i zacznie tężec wlać do zmiksowanych
bananów i wylać na
biszkopt. Włożyc na ok 1 h do lodówki.Masa śmietankowa:400 ml
śmietany 30 % -36 %5 łyzeczek
żelatyny3 łyzki
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno z
cukrem,
Żelatyne zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać zeby nie było grudek. Ostudzić. Zimna wlać do
śmietany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mase wlać na mase bananowa i włożyc do lodówki.
Galaretka pomarańczowa 2 szt rozpuścić w 3 szklankach
wody, Ostudzić. Tężejącą wlać na mase śmietankowa. Włożyć do lodówki na kilka godzin.Zamiast
bananów można użyc innych
owoców i wtedy kolorystycznie użyc innej
galaretki.