Wykonanie
Kruche ciasto: 4 szklanki
mąki 4
jajka 1 łyżka
śmietany 1 szklanka
cukru 200 g
margaryny /
masła 1 łyżeczka
proszku do pieczenia kilka kropel
aromatu waniliowegoMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, przesiekać z
margaryną. Dodać
jajka, kilka kropel
aromatu waniliowego,
śmietanę i
cukier. Zagnieść jednolite ciasto, które podzielić na 2 równe części. Owinąć w folię i wstawić do zamrażarki na 1,5 h. Po tym czasie wyciągnąć 1 kulę i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach, tak aby ciasto pokryło dno blachy.Następnie przygotować warstwę z aronii: 2 szklanki
dżemu z aronii 1
kisiel wiśniowy (proszek) 1-1,5 l słoika
jabłek z
cynamonem
cukier puder do posypania
Dżem z aronii przełożyć do garnka i podgrzać na małym ogniu. Dodać
kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć, odstawić z kuchenki i posmarować ciasto. Położyć na to warstwę
jabłek z
cynamonem.Masa: 1 l
mleka 1 łyżka
mąki ziemniaczanej 1
budyń waniliowy (proszek) 4 łyżki
kaszy manny 6 łyżek
cukru
aromat waniliowy 1 łyżeczka
masłaDo garnka dodać 1 łyżeczkę
masła, włączyć płytę grzewczą. Gdy
masło się rozpuści dodać 750 ml
mleka. W pozostałej części płynu rozmieszać
budyń w proszku, łyżkę
mąki ziemniaczanej,
kaszę manną i
cukier. Gdy
mleko zacznie się gotować, wlać
mleko z
budyniem, wymieszać. Dodać 3 krople
aromatu waniliowego, wymieszać, a gdy zacznie gęstnieć, odstawić z palnika i wlać na blachę z
ciastem, aronią i
jabłkami.Z zamrażalnika wyciągnąć drugą kulę ciasta i zetrzeć na wierzch ciasta tak jak poprzednio. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez ok. 45 min. Posypać
cukrem pudrem.