Wykonanie
Idealny deser do
kawy, jeden mały cheesecake i cafe latte, uwielbiam :)Składniki na 12 mini serniczków o średnicy 8 , 5 cmSpód:250g
ciastek typu digestive125g roztopionego
masłaodrobina
cukruMasa serowa:400g świeżego
serka cream cheese ( Philadelphia, Twój smak itp )400g
śmietany ( użyłam
śmietany 10% )200ml
śmietany kremówki100g
cukru pudru3
jajka2-3 łyżki
mąkiekstrakt z
wanilii lub ziarna
waniliiskóryka otarta z jednej
cytrynyDodatkowo do dekoracji:
czekoladaowocepokruszone
herbatnikidowolne składniki w zależności od wyobraźni :)Wykonanie:
Ciastka na spód rozdrobnić, dodać roztopione
masło i odrobinę
cukru. Tak wyrobionym
ciastem wyłożyć małe formy na mini serniczki. Ja użyłam specjalnych foremek do mini ciast, takie małe tortownice. Ale można również użyć formę na muffiny lub po prostu zrobić foremki z foli aluminiowej wcześniej dopasowanej do ulubionego kształtu. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.W tym czasie przygotować masę
serową. W tym celu miksujemy
śmietanę kremówkę aż zgęstnieje, należy uważać by nie wyrabiać jej zbyt długo. Odstawić do lodówki do momento kiedy będzie potrzebna.
Serek 'cream cheese' zmiksować ( mikserem na wolnych obrotach) dokładnie z
cukrem aby pozbyć się wszelkich nierówności. Dodawać kolejno
jajka, nadal miksując. Następnie dodajemy
śmietanę i delikatnie mieszamy. Dodajemy
makę i dokładnie mieszamy. Następnie
wanilię i
skórkę z cytryny. Na samym końcu do masy dodajemy bardzo delikatnie przygotowaną wcześniej
śmietanę kremówkę. Masę przekładamy równomiernie do wcześniej przygotowanych foremek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, po tym czasie zminiejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy prze ok 35 - 45 minut. Po wyjęciu z piekranika dokładnie chłodzimy i dopiero wtedy dekorujemy w dowolny sposób. Jeśli nie mamy pomysłu na dekorację, wystarczy jeśli mini serniczki podamy z
malinowym sosem.Smacznego :)