Wykonanie
składniki:25 dkg
margaryny,40 dkg
cukru kryształu,45 dkg
mąki,2 łyżki
kakao,4 duże
jajka, lub 5 małych,1 i 1/2 szklanki
mleka,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1
cukier wanilinowy,wykonanie:
margaryne utrzeć z
cukrem mikserem, dodawać po 1
jajku, dalej ucierać,
potem dodawać
mąke z proszkiem i
kakao na przemian z
mlekiem, wszystko ładnie utrzeć, ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(u mnie 37x24 cm) i upiec wtemperaturze 170 st.C przez około 55 min.ciasto wyjąć z blaszki, troszke wystudzić i porobić w nim dziurki trzonkiem od drewnianej łyżki,ale nie przebijać ciasta na wylot, dziurki robić na przemian,
rzędami po około 4 w rzędzie, teraz w dziurki wlać przy pomocy łyżki polewe
kawową, jeśli zostanie polewy to rozsmarować ją po placku i posypać
orzechami.polewa kawowa:30 dkg
cukru pudru,1 duża łyżka
kakao,7 dkg
masła,3 płaskie łyżki
kawy zaparzonej wrzątkiem na papke (około 1/4 szklanki
wody)wszystko razem rozpuścić i gorącą polewe wlewać w dziurki.SMACZNEGO:)