Wykonanie
Cudowne, mega aromatyczne, pachnące i pyszne !Tak właśnie opisał te babeczki mój tata któremu strasznie trudno zaimponować jeśli chodzi o wypieki.Ciasto jest miękkie i bardzo
cynamonowe w smaku,
jabłka słodkie a do tego lekkie chrupanie
orzechów włoskich :)Składniki na około 12 babeczek:-250 gram
mąki pszennej-125 gram
margaryny Kasi-150 gram szklanki
cukru-1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia-1/4 łyżeczki
soli-1 łyżeczka
cukru waniliowego-4
żółtka-2
białka-1 duże
jabłko-0,5 łyżeczka
cynamonu-garść drobno posiekanych
orzechów włoskichObieramy
jabłko i kroimy w drobną kostkę, przekładamy je do garnka i posypujemy
cynamonem (około pół łyżeczki lub według uznania), stawiamy na ogniu, mieszamy by
cynamon oblepił
jabłko i czekamy aż puści sok.UWAGA GOTUJEMY AŻ
JABŁKO LEKKO ZMIĘKNIE NIE MOŻE SIĘ ROZGOTOWAĆ !Gdy
jabłko lekko puści sok próbujemy czy jest odpowiednio słodkie jeśli jest lekko kwaśne dodajemy troszkę
cukru (według uznania) i gotuje jeszcze kilka sekund do puki
cukier się nie rozpuści.Odstawiamy do wystygnięcia i w tym samym czasie rozpuszczamy
margarynę która musi przestygnąć.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
cukier,
cukier waniliowy, drobno posiekane
orzechy i pół łyżeczki
cynamonu.W osobnym naczyniu roztrzepujemy
jajka i dodajemy je do ostudzonej
margaryny, mieszkamy i wlewamy do suchych składników.Mieszamy drewnianą łyżka lub szpatułką.Nakładamy do papilotek tak aby najpierw przykryć lekko dno, na to łyżeczka przestudzonych
jabłek z
cynamonem i kolejna warstwa ciasta.Całość powinna wypełniać około 3/4 papilotki.Piec nastawiamy na 180C i pieczemy w formie na babeczki przez około 23-24 minuty.Po wyciągnięciu w domu będzie unosić się słodki zapach
cynamonu :)SMACZNEGO !